НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Държавните дружества изпълняват ангажиментите си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар

Промени в ЗЕ, които задължиха всички производители над 5 МВт да сключват сделки единствено на енергийната борса, създават напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия

fb
3E news
fb
15-12-2017 04:03:00
fb

Държавните енергийни компании АЕЦ „Козлодуй“, „Национална електрическа компания“ ЕАД и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 изпълняват стриктно задълженията си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар. По информация на НЕК, от енергията, която тя предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 МВт.

Тези данни бяха изнесени по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на големите индустриални предприятия в страната, в отговор на твърдения на бизнеса за недостиг на електроенергия на свободния пазар и повишаване на цените, съобщи пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Усилията на министерството са насочени към създаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса, което е от полза за цялото общество, подчерта министър Петкова. Тя припомни, че за една година на индустрията са били изплатени 300 млн. лв. от Фонд „Сигурност на Електроенергийната система“, държавна помощ по реда на Наредбата за намаляване тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

Министър Петкова поясни, че Министерството на енергетиката не може да регулира цените, които се определят на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането. Тя изрази готовност министерството да бъде домакин на среща през следващата седмица, в която да се включат и представители на КЕВР, както и на търговците на електроенергия. Целта е, ако има проблем, да се идентифицира и всички заедно да положат усилия за разрешаването му, заключи енергийният министър.  

Припомнаме, че през седмицата парламентът одобри окончателно законови промени, с които електроенергията в България на свободния пазар ще се търгува на енергийна борса от 1 януари 2018 г. Това решение на депутатите има своите плюсове и минуси и около него се дебатира в професионалните среди. На борсата цените се определят от търсенето и предлагането

Веднага след това  в четвъртък председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ Константин Стаменов съобщи по БНР, че организацията ще поиска среща с премиера Бойко Борисов заради предстоящо поскъпване на електрическата енергия. Между 50 и 90 на сто се очаква да поскъпне догодина електроенергията за стопанските потребители и това може да доведе до масови фалити на дружества, предупреди Стаменов. Търговците на ток вече са пратили писма за предстоящо поскъпване, а високи цени предлагат на енергийната борса и производителите на ток. Големите консуматори обаче не виждат причина за подобен драстичен скок и подозират спекулация на пазара, посочи председателят на БФИЕК.

В петък пък депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев излезе със странно изказване, с което призова фирмите да се върнат на регулирания пазар и да купуват ток от държавната НЕК, защото имало сигнали за частни доставчици, които завишавали цените многократно. Добрев подчерта, че няма нужда да плащат 100-120 лв./МВтч при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар – да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лв./МВтч за електроенергия. Председателят на енергийната комисия не навлезе в конкретика с имена и уточни, че има регистър на търговете в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и НЕК и от него става ясно кои фирми купуват енергията и на какви цени през лятото.Той уточни, че не се е срещал с тези търговци, у нас има 150 лицензирани  дружества за продажба на ток и иска всички те да са равнопоставени в конкуренцията. Ако имаше фиксирани цени, неустойки, нямаше бизнесът да е в тази ситуация, всички договори са с едномесечно предизвестие за прекратяване, за промяна на цената, коментира Делян Добрев.

По-късно в петък Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП)обяви в отворено писмо, че подкрепя спешна среща между всички заинтересовани страни, а именно МЕ, БЕХ, КЕВР, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, за да се намери конструктивно решение на създалата се ситуация на електроенергийния пазар.“Пазарът на електроенергия има нужда от сигурност на доставките и финансово гарантиране на сделките в краткосрочен и дългосрочен план. Предвид доминантното положение на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани единствено от държавните производители”, констатират от асоциацията.

По неизвестни причини е създаден дефицит по отношение на дългосрочното предлагане от страна на държавните производители на електроенергия, което постави в невъзможност да се изпълняват сключени сделки с крайни потребители. В резултат, част от търговците на електроенергия се оттеглиха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят текущи договори. От своя страна потребителите реагират на драстичното поскъпване, с което е застрашено тяхното икономическо благосъстояние и се обявиха против”, се казва още в писмото, като се подлага на критика и последната поправка в Закона за енергетиката.

„В допълнение, на 13.12.2017 г. бяха приети промени в Закона за енергетика без всякакво обществено обсъждане и допитване до заинтересованите страни, с които се задължиха всички производители с мощност над 5 МВт да сключват сделки единствено на енергийната борса в България. Това доведе до напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия у нас, което е крайно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 01.01.2018 г. „, допълват от АСЕП.

пазар на електроенергия
цени на ток
БФИЕК
индустрия
Министерство на енергетиката
Теменужка Петкова
държавна помощ за индустрията
свободен пазар на електрическа енергия
поскъпване
КЕВР
търговци на електроенергия
конкурентноспособност на икономиката
По статията работи:

Галина Александрова