Министър Павлова: Някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации

Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 излезе с позиция по повод на фалшиви новини по адрес на министър Лиляна Павлова и уронващи престижа на институцията, която представлява

Лиляна Павлова
Източник: БТА

Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 излезе с позиция по повод фалшиви новини, разпространявани в последните дни по адрес на министър Лиляна Павлова и уронващи престижа на институцията, която представлява.

В последните три дни министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала, и от събития и места, на които не е присъствала, заявяват от министерството.  От няколко дни в интернет пространството се  разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването "Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!", допълват те.
    
В съобщението се посочва, че публикациите се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика. Всички изяви и изказвания на министър Лиляна Павлова са публични, в максимална степен анонсирани и отразявани чрез прессъобщения, чрез сайтовете на министерството, на председателството и в социалните мрежи, подчертават от министерството.
    
"Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници",  заявява самата Павлова, цитирана в съобщението. Знам, че житейският избор на всеки един от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение, историята на всеки един от тези българи е низ от перипетии и трудни решения, допълва министърът.
    
Убедена съм, че всеки един от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение, където и да се намира по света, затова и ежедневните ми усилия са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света, отбелязва Павлова.  Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни, допълва тя.
    
Министърът коментира, че за съжаление някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите, посочва Павлова.
    
Давам си сметка, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение,   отбелязва тя и цитира данни, според които  80 на сто от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек, дотогава само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме,  може да се борим с тях, посочва Лиляна Павлова.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари