Министър Павлова говори за предизвикателствата пред бъдещия бюджет на ЕС на международен форум в Брюксел

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова ще вземе участие днес в конференция на високо ниво, посветена на Многогодишната финансова рамка (МФР) на общността след 2020 година - „ Shaping Our Future. Designing the Next Multiannual Financial Framework“, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

В речта си за състоянието на Съюза от 13 септември 2017 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС се нуждае от бюджет, който да съответства на неговите амбиции и отговаря на бъдещите предизвикателства.

Дебатът относно следващата МФР ще бъде в центъра на вниманието  по време на Българското председателство. Страната ни декларира, че ще защитава традиционните политики и проектите, които ще имат добавена стойност за съюза, от които бърза и пряка полза ще имат гражданите,  които ще поддържат просперитета и сигурността на Европа, на новите държави членки и на Балканския регион.

В речта си пред форума министър Павлова ще наблегне на предизвикателствата, пред които е изправен Съюза да постигне повече с по-малко, имайки предвид бюджет на общността, който след излизането на Великобритания ще е с около 10 милиарда евро годишно по-малко от настоящия, а предизвикателствата – повече. Сред тях са новите фондовете за миграция, сигурност и отбрана, борбата с климатичните промени и киберсигурността.

Няколко са събитията в следващите шест месеца, посветени на бъдещата МФР, сред които конференцията на високо равнище в София на 9 март 2018 г. В София е планирана да се проведе конференция на високо ниво за бъдещето на ЕСФ (Европейския социален фонд) на 15-16 февруари и форуми, посветени на кохезионната политика на 12 април (Съвет „Общи въпроси“ - кохезия) и 8 юни (конференция на високо ниво).Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари