НАЧАЛО » българия

Министър Нено Димов пое председателството на Съвета на ЕС по околна среда

fb
3E news
fb
13-12-2017 04:22:00
fb

В качеството си на следващ ротационен председател на Съвета на ЕС по околна среда министър Нено Димов пое символично „щафетата“ от естонския си колега Сиим Киислер. Традиционната церемония по предаване на Председателството се състоя днес в Брюксел.

Първото Българско председателство на Съвета на ЕС започва от 1 януари 2018 г. и ще продължи до 30 юни 2018 г. Като ротационен председател на Съвета на ЕС по околна среда страната ни ще работи за запазване на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението посредством устойчив растеж и „зелена икономика“. Основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда ще бъдат кръговата икономика и екологичните иновационни инициативи, насочени към ефективното използване на ресурсите, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората, включително посредством нови технологии. Акцент по време на Председателството ще бъдат подобряването на качеството на атмосферния въздух и по-доброто регулиране. В рамките на Председателството страната ще постави фокус и върху подобряването на качеството на атмосферния въздух и по-доброто регулиране.

Темите за екоиновациите и прехода към кръгова икономика бяха обект на обсъжданията и на провелата се в рамките на деня традиционна среща с представители на международните екологични организации (Green 10) в Брюксел.

министър Нено Димов
ротационен председател
Съвета на ЕС по околна среда
България
Българското председателство на Съвета на ЕС
Естония
Сиим Киислер
устойчив растеж
„зелена икономика“
Приоритети
кръговата икономик
екологичните иновационни инициативи
нови технологии
Green 10
екоиновациите
По статията работи:

Галина Александрова