Министър Нанков: Най-добрият вариант за пътя по Кресненското дефиле е изграждането на две трасета

Николай Нанков
Източник: МРРБ

Най-добрият вариант за пътя по Кресненското дефиле е изграждането на две трасета - в посока София да се качи източно от дефилето, а в обратна посока - да се запази сегашният път, като се разшири и се изправят завоите. Това коментира пред журналисти в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от местните електронни издания.

Пътят е геостратегически и част от транспортен коридор номер 4 и затова не трябва да се политизира, смята Нанком. Този вариант, в сравнение с другите съчетава максимално изискванията по отношение на екологията, както и в икономическо и социално отношение.
Проектът включва изграждането и на необходимата екологична инфраструктура, която да защити всички биологични видове - мрежови съоръжения, надлези, тунели за животни, което включва и шест връзки между двете трасета.
Технологично този вариант е и най-лесно и бързо изпълним, допълни министърът, като уточни, че предстои на 11 септември провеждане на обществено обсъждане на проекта в общините Симитли и Кресна. 

Нанков е категоричен, че да се копае тунел в район, който е сеизмично най-активен у нас и с наличие на тежки магмени скали с повишено съдържание на радиоактивни елементи, в това число и уран няма смисъл. В допълнение това е и изключително скъпо съоръжение, за което ще отидат поне 6 години за изграждането. Ако до май-юни 2019 г. нямаме строително разрешение, ще загубим европейското финансиране, каза още Николай Нанков.

В края на активния летен сезон започват ремонтните дейности по участъка Пловдив – Стара Загора по автомагистрала „Тракия“, допълни още министърът на регионалното развитие и благоустройството. „Рехабилитацията ще засегне активната лента в този участък, която е сериозно деформирана. Причините са комплексни, но немалка част от проблема се поражда от претоварени превозни средства и липсата на контрол върху тях“, допълни министър Нанков. той съобщи още, че 6 млн. лв. е сумата, заделена за ремонтните дейности.

Министърът присъства в Пловдив на първа копка по осъществяването на проект за реконструкция с разширяване на пътя Пловдив - Асеновград.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари