Министър Нанков: Ветото върху Закона за опазване на околната среда може да създаде проблем за АМ "Струма"

Николай Нанков
Източник: МРРБ

Ветотото на президента върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за изграждането на автомагистрала „Струма“. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по БТВ. Нанков поясни, че за АМ „Струма“ властта е взела вече решението. Респективно то трябва да се съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС, уточни той.

"От икономическа и технологична гледна точка най-адекватен вариант е полуизточният. Трасето към Гърция остава по съществуващата част на Кресненското дефиле, с уширяване, изправяне на завои, изграждането на необходимата екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В посока София шосето се качва източно над дефилето, с изграждане на 5 възела, с 6 свързвания между двете трасета и връзката между всички общински пътища с направленията на новото трасе източно от дефилето‘, обясни Нанков, цитиран от агенция Фокус. Той отбеляза, че дефилето на Кресна е най-сеизмичният район в България.

По думите наНиколай Нанков  това е алтернативата, с която да се осигури сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле. „Това е най-евтиният вариант. Това е най-безопасният вариант от гледна точка на здравето, живота на хората. Тунел със сигурност няма и не трябва да има. Основният ни приоритет е сигурността на преминаващите граждани“, поясни министърът.

Във връзка с наложеното вето от страна на президента Румен Радев върху Закона за опазване на околната среда, имащ отношение към екооценките и обжалванията, дали ще създаде допълнителни трудности за реализирането на важните проекти, Нанков заяви: „Специално за АМ „Струма“ би могло да създаде проблем“. „Процедурата по налагане на вето и преодоляването му отново със законодателна инициатива, предполагам колегите народни представители ще се съобразят с някои от мотивите. Но трябва да си дадем ясна сметка за какво става въпрос с предложените промени. Тук става въпрос само за национални обекти, които са от национално стратегическо значение за страната. Не говорим за всички инфраструктурни обекти да минават на едно институционално обжалване. Да, президентът има своите аргументи“, коментира той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари