НАЧАЛО » българия

Преговорите с кредиторите на БДЖ продължават в началото на октомври

fb
3E news
fb
12-09-2014 05:01:00
fb

През следващата седмица експертите на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Холдинг БДЖ“ ЕАД ще представят пред кредиторите на държавния железопътен превозвач нов вариант на предварително споразумение между двете страни, с конкретен план за действие, срокове и мерки. То ще послужи за основа при следващите преговори, които се очаква да се проведат в началото на октомври.

Това е решено днес на работна среща на ръководството на държавния превозвач с кредиторите. На разговорите са присъствали вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, представители на Българска банка за развитие, съобщи пресцентърът на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кредиторите са представлявани от KFW, както и от представители на облигационерите. На срещата, финансовите кредитори на БДЖ са изразили становище, че писмото за подкрепа от ЕК, изпратено до министър Ангелкова тази седмица, в което се казва, че държавната помощ за преструктуриране на БДЖ е допустима, е изключително важна стъпка напред в преговорния процес.

Преди няколко дни ЕК излезе със становище, че е допустима държавната помощ от 172 млн. лв., с която ще бъдат покривани стари задължения на дружеството към кредитора KfW Bankengruppe. Предстои тепърва да се формализира процедурата в ЕК, което отнема време, включително поради смяната на Комисията, уточни министърът.

„Вече спокойно можем да водим преговори с кредиторите на БДЖ“, коментира Ангелкова. Междувременно превозвачът ще плаща редовно всеки месец малка част от задълженията си - по 3 – 4 млн. лв.на месец и така ще е до края на годината.

Министър Ангелкова е заявила, че за стабилизирането и финансовото оздравяване на БДЖ от съществено значение е постигането на споразумение с кредиторите на компанията. Двете страни са заявили, че ще работят активно в посока финализиране на взаимно приемливо споразумение, което да урежда отношенията на държавните железници с кредиторите и облигационерите. 

По-рано днес министър Ангелакова съобщи пред БНТ, че са направени промени в директорски борд на държавните железници, а работата на новия ще се следи под лупа. В Съвета на директорите влезе финансовият директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Филип Алексиев.  Алексиев, който е бивш мениджър в авиокомпания "България ер", заема мястото на Орлин Димов. Филип Алексиев е финансов директор на БДЖ от година и половина.

По думите на транспортния министър, съкращения в БДЖ трябва да има - но не в експлоатационния персонал, а в централната администрация.

"В момента в централната администрация работят 1100 души, сред които основно експерти, счетоводители и т. н., което е абсолютно ненужно. Инициативата започва от нас“, каза Ангелкова. Не се предвижда съкращение на експлоатационния персонал.

Транспортният министър съобщи, че следващата стъпка е да се закупи нов подвижен състав, заради безопасността на движението. Продължават и ремонтите на съществуващите мотриси, допълни Ангелкова. На този етап обаче не може да се разчита на европари, заяви министърът.

Около 3,2 млн. лв. са необходими за възстановяването на железопътната инфраструктура след последните наводнения, каза още Ангелкова.

Финансираните с европейски средства жп участъци трябва да са готови до края на 2020 г., дотогава трябва да има и нови мотриси, посочи тя.

Запитана има ли риск за проекти по ОП „Транспорт“, Ангелкова посочи лот 4 на магистрала „Струма“, лот 1 на магистрала „Марица“, от жп проектите – участък 2 по линията Септември – Пловдив (Пазарджик - Стамболийски), участък 3 от проекта Пловдив – Бургас (Церковски – Карнобат – Бургас) и Първомай – Свиленград (който бе финансиран по ИСПА). По някои от тези отсечки се обмисля дали да бъдат прекратени договорите с изпълнителите. „Следва да се засили желанието на строителя да работи, тъй като му се плаща. Прекратяването на някои договори е съвсем реалистична мярка“, каза тя.

За 2015 г. по програмата трябва да бъдат усвоени 1,5 млрд. лв., допълни Ангелкова.

Тя декларира, че пътят Видин-София ще се строи, за което са започнали преговори с ЕИБ.

БДЖ
преговори с кредитори
държавна помощ
преструктуриране на БДЖ
По статията работи:

Галина Александрова