НАЧАЛО » българия

Искра Михайлова забрани строителството върху дюните в Несебър

Заповедта важи за срок от две години или до обявяване на защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър"

fb
3E news
fb
19-02-2014 05:45:00
fb

Министърът на околната среда и водите издаде заповед, с която забранява строителство в имотите в защитената зона "Ахелой- Равда- Несебър",  където са установени дюни, съобщиха официално от екоминистерството. Заповедта се издава по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие за защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”.

Така се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни. Заповедта се отнася и за имот № 51500.204.152, местност Кокала, землище гр. Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „СЛЕ ГРУП” ЕООД, уточняват от МОСВ.
Забраната ще важи за срок от две години или до издаване на окончателна заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”.  От министерството обаче не коментират кога ще бъде обявена зоната. Това е проблем и за около 19 зони по цялото Черноморие, което застрашава редица зони от застрояване.

Заповедта е заради опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона, аргументират от МОСВ взетото решение.
 
Това засега е най-добрият вариант за опазване на дюните, посочиха от Българска фондация "Биоразнообразие".
 
През ноември 2012 г. апетитният терен в местността "Кокала" е продаден от Земеделското министерство на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици, обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи на дюните в Несебър, а строителство започна по време на новогодишнте празници. Заради обществнеия натиск властта беше принудена да забрани строежа.
 
Казусът "Дюнигейт" се възроди след като Административния съд в Бургас от края на миналата седмица отмени забраната за строителство, издадена от РДНСК-Бургас в края на 2012 г., което на практика върна багерите върху 29 декара, част от които ценни сиви дюни, защитени по "Натура 2000". 


Връщането на "Дюнигейт" на дневен ред предизвика вълна от негативни реакции сред природозащитните организации, които настояха за законодателни промени, които да защитят тези ценни местообитания веднъж за винаги, както и за забрана на строителството, която да дойде от екоминистъра за една година. Строителен контрол от своя страна заяви, че няма как да спре отново фирмата-строител, след като решението им от преди година е отменено от съда.  Във вторник МОСВ излезе със свое становище по казуса като препоръча на "Сле Груп" да не започва отново да строи до ново решение на регионалната екоинспекция. Ведомството възложи на РИОСВ–Бургас да свика кръгла маса между всички засегнати страни и заяви, че ще се консултира за съдебно тълкувание по случая.

Разследването на схемата за застрояване на несебърските дюни още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март. Чака се резултатът от комплексна експертиза, която да установи как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от Горския фонд.
 
 

 

дюни
заповед
забрана на строителството
за срок от две години
Натура 2000
Ахелой-Равда-Несебър
Искра Михайлова
По статията работи: