НАЧАЛО » българия

Министрите отложиха заседанието си, ще дебатират с депутатите тегленето на 16 млрд. лв. заем

fb
3E news
fb
25-02-2015 10:32:00
fb

Редовното заседание на Министерския съвет се отлага за 27 февруари от 11.00 часа. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министрите ще участват днес в заседанието на Народното събрание, на което ще се разглежда ратификацията на Договора за дилърство между Република България в качеството на eмитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри, относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., на Договора за агентство между Република България в качеството на емитент и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на Фискален агент, Платежен агент, Агент по замяната, Агент по прехвърлянето и Агент за изчисляване и Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на Регистратор, Платежен агент и Агент по прехвърлянето относно глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на емитент относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г.

Гласуването на заема от 16 милиарда лева продължава да е под въпрос. Вече има няколко партии, които са заявили позициите си окончателно и твърдо. БСП, ДПС и „Атака“ са категорично против. АБВ, въпреки че са в коалицията, също остават срещу дълга в този му вид, предаде "Дарик".

ГЕРБ и Реформаторите имат 107 гласа. Дори да получат подкрепата на 12 от депутатите от Български демократичен център, гласовете стават 118. Все още не се знае какво решение са взели патриотите.

До късния следобед вчера финансовият министър уговаряше народните представители от Патриотичния фронт да подкрепят тегленето на 16 милиарда лева.

Преди седмица заемът влезе в програмата на Народното събрание, но разногласията между коалиционните партньори наложи точката да бъде изтеглена от работната програма на парламента. Миналата сряда премиерът Бойко Борисов намекна, че ако Народното събрание не подкрепи тегленето на милиардите, кабинетът подава оставка.

Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10%. Това е записано в мотивите на премиерът Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид, HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

HSBC е банката, която е в основата на голям международен скандал за укриване на данъци.

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях.

министри
депутати
обсъждане
теглене на заем за 16 млрд. лева
По статията работи:

Георги Велев