Министрите на околната средата обсъждат в Брюксел мерки срещу мръсния въздух

Фокусът е върху 9 държави, които не изпълняват европейските критерии за качество на въздуха. България не е в списъка, защото вече е изправена пред Съда на ЕС по този въпрос

Източник: БГНЕС

Първата по рода си среща на среща на министрите на околната среда от ЕС започва днес в Брюксел.  Фокусът ще бъде върху 9 страни-членки, които не изпълняват европейските критерии за качество на въздуха и са заплашени да бъдат изправени пред Съда на ЕС . Това са Чехия, Румъния, Словакия, Унгария, Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, предаде БНР. Тези страни са с последно предупреждение за справяне с проблема и ако не представят на срещата конкрегтни и ефективни мерки, Европейската комисия ще се обърне към Съда на ЕС.

България не фигурира в този списък, но причината не е, че ситуацията с чистотата на въдуха у нас е по-добра. Всъщност страната ни вече е изправена пред Съда на ЕС по въпроса с мръсния въздух.

На 17 януари ЕК наложи краен срок на Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания да покажат как възнамеряват да изпълнят стандартите на ЕС за качеството на атмосферния въздух или ще бъдат изправени пред съда. Именно тогава еврокомисарят по околната среда Кармену Вела покани министрите на всички засегнати страни на среща в Брюксел на 30 януари, която "трябва да се разглежда като последна възможност да се покаже, че са предприети мерки за поправяне на тази ситуация".

Днешната среща в Брюксел е последен шанс за тези, които надвишават допустимите норми на замърсяването на въздуха, заяви в понеделник говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио: „Тази среща на върха е последен шанс за министрите и правителствата да представят и да започнат прилагането на нови ефективни мерки за качеството на въздуха. Комисията пък ще даде своята оценка.“

Всяка година над 400 хиляди европейци умират преждевременно заради лош въздух. За да се намали тази цифра, е необходимо страните-членки да се съобразяват с лимита на въглеродните емисии, които те самите са приели и които са гаранция за здравето на гражданите.


Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари