НАЧАЛО » българия

МЕ изпрати на прокуратурата докладите от проверките на "Цанков камък" от АДФИ

fb
3E news
fb
18-08-2017 03:18:00
fb

Министерството на енергетиката е изискало от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) докладите за финансовите инспекции на „Цанков камък“ и ги е изпратило на прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

 

Във връзка с продължаващите спекулации около проекта "Цанков камък", ви информираме следното, се казва в съобщението до медиите: 

 

С писмо на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 14-ти август 2017 г., понеделник, до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция бяха изискани докладите от извършени финансови инспекции от органите на АДФИ, свързани с възлагането и реализацията на проекта за изграждане на хидровъзел "Цанков камък". Същите бяха получени в МЕ и са изпратени отново на органите на прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор. 

 

През 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на обект Хидровъзел „Цанков камък“, както и изпълнението на сключените договори. Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки.

Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ г-жа Теменужка Петкова до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица, се казва още в съобщението. 

хидровъзел "Цанков камък"
АДФИ
Министерство на енергетиката
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева