Министерски съвет с инфо до природозащитниците за тайно ново проекторешение за Пирин

Природозащитниците внасят още веднъж по символичен начин исканията си за Пирин в сряда от 9 часа пред Министерски съвет. Готвят се нови протести в четвъртък

Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" получиха по електронна поща от Министерски съвет проект за решение на правителството, касаещо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 г., а именно - какво ще се направи при евентуалната поява на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт в ски зона Банско в Национален парк Пирин. Това съобщават от природозащитната организация.
 
"Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което е за незаконната промяна на плана за управление на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване", обясняват природозащитниците, като прилагат и ответният си отговор.
 
"В отговор на това писмо от правителството коалицията „За да остане природа в България“ изпрати следния отговор:
 
"Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на  българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като "включените в нейната  цялостна  система подсистеми и инфраструктура" или "и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения". Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен."
 
Изпращането на това проектопредложение от Министерски съвет става близо месец след незаконното решение за промяна в плана за управление на Национален парк Пирин", коментират от коалицията.
 
"Досега повече от 20 български града и над 10 в чужбина от 3 континента се включиха в няколкото протеста в защита на Пирин. За участниците в следващия на 25 януари 2018 г. вижте картата:
https://www.zeemaps.com/map?group=2853741
 
Бяха изпратени сигнали до различни институции:

  • сигнал до Олаф за евентуален конфликт на интереси във връзка с изказвания на комисаря по регионално развитие Корина Крецу, че подкрепя развитието на Банско

  • сигнал до Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО   за неспазване на решенията му за Пирин

  • сигнал до Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия за хоризонтален проблем с практиката за екологични оценки на плановете за управление на националните и природните паркове в България

  • писмо до Министерски съвет с исканията на протеста

  • въпроси от евродепутати към Европейската комисия във връзка с неспазване на две европейски директиви в случая с Пирин, които доведоха до повдигане на въпроса при изслушването на българския министър председател пред Европейския парламент на 17 януари 2018 г."

 
Природозащитниците допълват, че в сряда, 24 януари 2018 г. предстои да бъдат внесени по символичен начин още веднъж трите  искания до правителството.

Те включват: отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. Акцията е планирана за девет часа сутринта.

Утре обаче няма да има заседание на Министерски съвет, поради ангажимент на българските министри в Европейския парламент.
 
Коалицията „За да остане природа в България напомня, че всички членове на Министерски съвет, включително министър председателя Бойко Борисов са непосредствено информирани за нарушенията на европейските директиви и българските закони и предвиденото в решение 821 на Министерски съвет, мащабно застрояване на Национален парк Пирин. Всяко тяхно действие и бездействие и публично разпространение на невярна информация остава тяхна лична гражданска отговорност и хвърля сянка върху авторитета на институцията, зключават от природозащитната организация.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари