НАЧАЛО » българия

Микропредприятията в земеделието ще отворят 18 667 работни места с евросредства по ПРСР

До 2020 г. малките и средни преработватели на храни ще достигнат 2,9 млрд. лв. от БВП на страната с износ на продуктите си

fb
3E news
fb
11-02-2014 03:38:00
fb

С възможностите на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. малките и средни предприятия от земеделието ще създадат нови 18 667 работни места. Чрез реализацията на хранителните продукти на външния и вътрешния пазар делът им в БВП на странатапък ще е достигнал 2,9 млрд. лв.

Това съобщи директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов по време на Националния форум „Правителство-бизнес“, който се проведе днес в НДК по инициативата на министър-председателя Пламен Орешарски.

Николов изтъкна, че и в старата, и в новата ПРСР, има много мерки в подкрепа на малките и средни преработвателни предприятия и ферми, като например такива за създаване на микропреработвателни предприятия, мерки за модернизиране на стопанствата и др. Въпреки това финансирането от еврофондовете е обхванало едва 6% от малките и средни предприятия в земеделието. По старата селска програма 2007-2013 г. те са усвоили 1,227 мллрд. лв. по проекти за финансиране от европейските фондове, каза Николов.

При усвояването на средствата обаче има големи разлики в отделните региони. Има големиразлики при договаряне на средствата по региони. Най-много европейски средства са усвоени в област Пловдив – 17% от ресурса по ПРСР, докато в Кърджали например е под 1%. Средно то усвояване за областите в страната е около 10%, като най-нисък процент от ресурса на ЕС за земеделие е бил насочен към Северен централен район на страната, а най-много пари са постъпили в Южен централен район.

земеделие
финансиране
малки и средни предприятия
Мирослав Николов
фонд Земеделие
По статията работи: