НАЧАЛО » българия

Не стана ясно теглили ли са държавните фирми големи суми от двете атакувани банки

Йордан Цонев обяви по-рано днес, че държавни дружества са теглили свои средства в последните дни в рамките на лимита си от 25%

fb
3E news
fb
01-07-2014 02:24:00
fb

Министерството на икономиката и енергетиката и председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев влязоха в противоречие по въпроса дали държавните фирми са допринесли за кризатав КТБ и ПИБ, като са изтеглили за кратък период огромни суми от депозитите си и дори са преместили сметките си от двете банки.

Днес сутринта Йордан Цонев обяви в интервю за БНР, че държавните дружества не са „теглили извън лимита от 25% за средствата, които могат да държат в една банка“. На практика това означава, че са теглили парите си в рамките на този лимит. Тъй като става въпрос за големи държавни фирми, сред които и такива от енергийния сектор, които оперират със стотици милиони лева, ако те са изтеглили парите в рамките на 25-те процента, които им е разрешено да държат в една банка, това със сигурност би довело до значителни проблеми с нейната ликвидност. 

Малко по-късно от МИЕ обявиха, че дружествата на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ не са премествали депозитите си през последните две седмици. Дружествата от групата на ходлинга са извършвали единствено "обичайни дейности" с използването на разплащателните си сметки и именно заради това салдата по тях се променят всеки ден. Промяната на дадено салдо за няколко дни е единствено разплащане с контрагенти, обясниха от ведомството на Драгомир Стойнев.

От министерството припомниха, че стриктно се спазват и изискванията за деконцентрация, приети с постановление на Министерски съвет, според които паричните средства на всяко дружество са разпределени в поне 4 банки.

Всички решения на Министерство на икономиката и енергетиката в последните две седмици категорично са подкрепяли стабилността на банковата система.

В изказването си по-рано Цонев не уточни кои държавни дружества визира. В изказването си той се позова на управителя на БНБ Иван Искров, който на консултациите при президента е докладвал, че "тегленията не са факт".

Според правителственото постановление дружествата с мажоритарно държавно участие трябва да диверсифицират сметките си в няколко банки и не бива да допускат концентрация на повече от 25% от средствата си в една финансова институция. От БЕХ докладват, че са изпълнили изискването, не не са обяснили в колко банки са диверсифицирали средствата си.

Преди седмица от МИЕ обявиха, че дружествата под шапката на ведомството нямат проблеми с разплащанията си след блокирането на транзакциите чрез Корпоративна търговска банка. Малко след това обаче стана ясно, че Електроенергийния системен оператор и Мини "Марица Изток" са изпитали затруднения за разплащанията си.

държавни фирми
депозити
промяна
МИЕ
БЕХ
Йордан Цонев
По статията работи:

Георги Велев