НАЧАЛО » българия

Миграция, енергетика, борба с тероризма и визите ще се обсъждат на срещата ЕС - Турция във Варна

fb
3E news
fb
26-03-2018 03:19:00
fb

Миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция са основните теми, които ще бъдат обсъдени на днешната среща ЕС - Турция във Варна, съобщи Европейската комисия.
     
Отбелязва се, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара. Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.
     
ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност. Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.
     
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в навечерието на срещата, че различията във възгледите между ЕС и Турция са много. Той изразява очакването за откровен и открит разговор, в който различията да не бъдат заобикаляни, а да се потърси път към подобряването на сътрудничеството.
     
В срещата тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще участват Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов, предаде БТА.
      
Последната среща ЕС - Турция се състоя на 25 май миналата година в Брюксел. Преди седмица ЕК предложи споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро, предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.

среща ЕС - Турция
Варна
миграция
борба с тероризма
енергетика
визи
политика
икономика
България
Турция
ЕК
Средиземно море
Егейско море
проучване
нефт
газ
незаконни действия на Турция
По статията работи:

Галина Александрова