НАЧАЛО » българия

Меркел: Важно е да бъде улеснен процесът на свързаност, ще насърчим инфраструктурните проекти

Нищо не подхожда повече за Западните Балкани от Берлинския процес. Някак си отдъхнах, когато чувам за финансирането на магистралите, жп линиите, пристанищата..., заяви премиерът Борисов

fb
3E news
fb
20-01-2018 04:53:00
fb

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и изграждането на газов хъб във Варна. Берлин и София ще работят за свързаността на Балканите. Германия вижда перспектива за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Меркел похвали България за отлично подготвеното председателство на Съвета на ЕС. „Очакваме много от българското председателство. То е отлично подготвено. Мотото „Съединението прави силата“ е мотото, от което имаме нужда в Европейския съюз. Напълно споделяме целите на българското председателство“, каза тя.

Според германския канцлер България може да направи много за добросъседските отношения в региона. По време на разговорите си с премиера Борисов е засегната темата за Западните Балкани, която е един от приоритетите на българското председателство.

Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. Това присъединяване трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии, категорична е канцлерът. В същото време Меркел подчерта важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрата транспортна свързаност.

Меркел и Борисов са обсъдили и темата за Турция. България може да направи много по отношение на своите добросъседски отношения, каза Меркел и добави: "Затова днес наред с развитието в България, много интензивно говорихме за съседските отношения, например за плана на България да проведе в София неформална среща на върха, посветена на темата Западни Балкани, за да може страните от Западните Балкани да имат европейска перспектива и да решат голяма част от своите проблеми. Можем да разчитаме на управлението в България. Зная, че Председателството е много добре подготвено. Напълно споделяме целите му".

Добрият живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани – те да получат европейска перспектива, заяви федералният канцлер. Трябва да покажем видими успехи. Знам това от т.нар. Берлински процес. Тази година ще поканя Великобритания към този процес и ще работим ръка за ръка, допълни тя..

Според Меркел е важно да бъде улеснен процесът на свързаност. "Т.е. да дадем възможност на хората да се свържат с помощта на инфраструктура - по път и с железопътен транспорт. Говорихме за това, че ще насърчим инфраструктурните проекти. България и Германия ще работят в тясно сътрудничество".

Меркел подчерта като друг акцент съседството с Турция. "Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница. Тази задача е изключително тежка, особено на българо-турската граница", заяви канцлерът.

Ангела Меркел приветства инициативата на българския премиер заедно с председателите на Европейския съвет, Комисията и парламента, за среща с президента на Турция и открито да се говори по всички нерешени въпроси. "Имаме нужда от подредени отношения, за да можем да решаваме проблемите, които възникват", подчерта тя.   

Канцлерът приветства и идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в ЕС. Германският канцлер заяви категорично, че Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите й.

В  най-скоро време постепенно и на етапи ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата, каза още германският канцлер. "Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия се полагат и ви подкрепяме. България на практика към днешна дата вече пази външна граница на Съюза, имайки предвид българо-турската граница", заяви тя.

Борисов изказа българската благодарност на Ангела Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб „Балкан”, опазването на границата и всички форми на сътрудничество в този смисъл. Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти, е невероятен „жест към Балканите”, който помага да „останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

„Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер”, каза той. „Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, каза премиерът Борисов.

 „Благодаря ти, че в почивните дни намери време, да чуеш и от нас, какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера. „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, каза българският премиер. Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

"Нищо повече за Западните Балкани не подхожда от Берлинския процес. /…/ Някак си отдъхнах, когато чувам за финансирането на магистралите, жп линиите, пристанищата - това е невероятен жест към Балканите, към свързаността, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, движението на стоки и товари. За един процес финансирането гарантира успеха му в случая. Имаме вече сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на канцлера", каза още Борисов.

Той подчерта, че амбициите на елитите на балканските държави трябва да бъдат колкото е възможно по-бързо да покриват критериите и датите да идват по-скоро. "За да покажем на тези народи, че Европа идва, че това не е процес някога някъде, през това време всички ние през европейски фондове, през европейски заеми, строим инфраструктурата, която ще ги приближи максимум до страните от ЕС и на практика ще повиши тяхната конкурентоспособност. Този план канцлерът на Германия го прие и счита, че парите, които ще са необходими в рамките на 10-15 години, никак няма да са накуп и много в пъти по-малко ако ги изоставим тези региони", добави българският премиер.

За приемането на страната ни в Шенген, Борисов каза, че разчита много на посещението на холандския премиер на 6 февруари. "По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега. Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си за това България и Румъния да са в Шенген - да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат. Ще им осигурим пълен достъп, където пожелаят, да отидат", заяви той.

По въпроса за еврозоната премиерът Борисов подчерта, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС, с най-нисък външен дълг, улев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, ръст на икономиката, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12% доходите по Евростат. "България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на ЕЦБ", каза премиерът Борисов.

посещение на Ангела Меркел в България
Бойко Борисов
Западните Балкани
свързаност
инфраструктура
По статията работи:

Галина Александрова