НАЧАЛО » българия

Мениджъри източвали НЕК с лоши договори?

Одити ще се правят и в "Булгаргаз", ДАНС и АДФИ проверяват ЕРП-тата

fb
3E news
fb
09-01-2014 05:20:00
fb

Инспекторатът на Министерски съвет е направил проверка в работата на Националната електрическа компания. При нея са открити документи, в които мениджърите на дружеството са одобрявали общественият доставчик да работи на загуба от около 200 млн. лв. годишно. Това заяви пред репортери днес енергийният министър Драгомир Стойнев. Повече информация за направените доклади той не можа да даде, защото те са изпратени на Министерски съвет. Припомняме, че в последните години финансовото състояние на НЕК е много тежко и дружеството трудно се разплаща с контрагентите си. Досега от компанията винаги са твърдели, че причината за това са регулациите на ДКЕВР и високите изкупни цени на електроенергията от възобновяеми източници.

Занапред ще продължат и държавните проверки при електроразпределителните дружества. Очаква се след направената проверка от ДКЕВР и специалистите от ДАНС да започнат провека на бизнеса на ЧЕЗ, EVN, „Енерго-Про“ и „Топлофикация София“. Очаква се в следващите дни в енергийните компании да влязат и екипи на данъчните и на държавната финансова инспекция. Не стана ясно дали служителите ще продължат проверките си и в другите дружества в енергетиката и централите. Проверки предстои да се правят и в „Булгаргаз“.

Припомняме, че в началото на тази седмица ДКЕВР обяви, че започва тримесечен одит на електроразпределителните дружества. Целта на проверките е да се организира строг контрол върху дейността на дружествата.

проверки
данъчни
ДАНС
НЕК
договори
По статията работи:

Георги Велев