НАЧАЛО » българия

Международни експерти ще обсъждат мерки срещу незаконната търговия със застрашени есетри

fb
3E news
fb
24-02-2014 11:12:00
fb

Български и международни експерти ще обменят опит с правоприлагащите органи в борбата с незаконната търговия на хайвер от застрашени есетри, съобщи международната екологична организациq Световен фонд за дивата природа (WWF).

На 25-ти и 26-ти февруари в София български и международни експерти ще се срещнат с представители на Агенция „Митници“, Районни инспекции по околната среда и водите, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и Гранична полиция, за да обменят опит за опазването на есетровите риби в Дунав. Ще бъдат обсъдени опасностите за есетровите риби и как да бъдат контролирани каналите за незаконна търговия с есетрови продукти.

На срещата ще присъстват специалисти от Холандия, Австрия, Румъния, Великобритания, Унгария, Сърбия, Турция и България, които ще споделят с представители на институциите своя опит.

“Есетрите имат богато минало – от нас зависи да имат и бъдеще“, каза Юта Ярл, консервационен експерт във WWF. “Върху България и Румъния пада голяма отговорност – те са единствените страни в ЕС, в които все още има жизнеспособни диви популации на есетрови риби. Затова тяхната защита трябва да се прилага много внимателно“.

Хайверът от есетрови риби се търгува на изключително висока цена. Заради свръхулов популациите на есетри в Дунава са силно намалели. Пет от шестте местни вида есетрови риби са критично застрашени. Шестият вид се предполага, че вече е изчезнал. България и Румъния въвеждат временни забрани за улова на есетри, за да дадат възможност на популациите да се възстановят. За съжаление обаче, незаконната търговия с хайвер продължава да е основен проблем за оцеляването на дивите есетри в Дунав.

„В долното си течение Дунав е последната истинска голяма европейска река, която тече свободно към морето, без да е накъсана от язовири или други хидротехнически съоръжения. Есетровите риби са символ на истинската река. Ако не запазим есетровите риби, в голяма степен ще загубим Дунав“, каза Иван Христов, координатор на програма „Вода“ на WWF България.

„Въпреки че популациите на тези риби са критично намалели те все още имат шанс да се възстановят и отново да се превърнат в значим ресурс. Те са мерило за това дали сме успели да опазим реката или сме я превърнали в транспортен коридор номер Х“, добави той.

 „Националните власти са изправени пред огромно предизвикателство да осигурят оцеляването на есетрите, тяхната работа трябва да бъде подкрепяна и да се отделят повече ресурси, за да се прилагат всички мерки за борба с бракониерството и незаконната търговия. Нещо повече, спасяването на тези риби не е само запазване на един рядък вид, но и на един важен източник на доходи за бъдещите поколения“, заяви още Ярл.

 

незаконна търговия на есетри
застрашени от изчезване есетри
WWF
международни експерти
есетри в Дунав
България
Румъния
По статията работи: