НАЧАЛО » българия

Нови 16 язовира ще струват 700 млн. евро, а съществуващите не се ползват ефективно

Тракийската низина и Добруджа ще имат проблем с водоснабдяването след 2025 година

fb
3E news
fb
20-03-2014 06:04:00
fb

Тракийската низина и Добруджа ще имат проблеми с естествените източници на водоснабдяване след 2025 година, съобщи Асен Личев, директо на дирекция "Управление на водите" към Министерството на околната среда и водите. Това сочат изследвания на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН, но без да посочват конкретни измерители. До края на годината се очаква да подготвят по-подробен анализ как ще повлияят климатичните промени на водните ресурси, посочи той. 

Това стана ясно по време на кръгла маса за проблемите на язовирите и управлението на водните ресурси в България по повод Световния ден на водата - 22 март, организирана от Българска асоциация по водите. 

Според Личев е направена една принципна грешка в оперативна програма "Околна среда", която е пренебрегнала осигуряването на алтернативни източници за питейни нужди и финансирането на язовири, затова обаче е твърде късно. Всъщност водните ресурси в страната са неравномерно разпределени и някои райони все още в определени периоди от годината остават под режим на водата заради липса на язовири или неефективното ползване на техния ресурс.

Според Галя Бърдарска от Института за икономически изследвания към БАН и експерт по ВиК сериозни проблеми с водоснабдяването ще има в Благоевград, Петрич и Сандански. В същото време по-рано на дискусията тя съобщи, че по експертни оценки е необходимо изграждането на още 16 язовира, които ще струват 700 млн. евро, обясни тя.

Всъщност ефективното използване на язовирите донякъде може да реши проблемите с водоснабдяването. Но и това се оказва тежка задача. Все още не е ясно кой има отговорността за поддръжката на язовирите- собственикът-държавата или наемателите, всички заинтересовани институции бягат от отговорност.

Много язовири функционират без акт 16, съоръженията не се поддържат, ресурсът на язовирите вместо за питейни нужди се използва за други цели. 

Язовир Цонево може да се ползва за гравитачно водоснабдяване на Варна и на цяла Добруджа. За сметка на това се ползват повърхностни води, които се замърсени, използват се помпени съоръжения, които ползват много енергия и правят една от най-високите цени на водата у нас, коментира въпроса Асен Личев, д-р дирекция „Управление на водите“ към екоминистерството. Преди  4-5 години беше направена връзка на яз. Камчия с яз. Цонево, който да се ползва като допълнителен източник за водоснабдяване на Варна, припомни експертът по ВиК Пламен Никифоров. Тази връзка обаче не работи, тъй като не е изградена пречиствателна станция за 1-2 населени места, които изхвърлят мръсните си води, допълни той.

Яз. Огняново също би могъл да снабдява с вода северната част на София, той се ползваше за нуждите на Кремиковци. Но все още не се знае какво ще се случва сега с водния ресурс, с който язовирът разполага за водоснабдяване и на Пловдив.

Проблемът със собствеността и кой реално отговаря за стопанисването и поддръжката на язовирите е основен.  Поставя се въпроса ако Софийска вода, която стопанисва язовир Бели Искър иска да направи инвестиции в съоръженията, то тя ще включи това в цената на водата, което няма да се одобри от регулатора. Но освен това доколко е резонно да се правят инвестици на държавен язовир. 

Много язовири се ползват за промишлени нужди, за комплекси и голф игрища за сметка на населението, което в някои периоди от годината остава без вода.

 

язовири
режим на водата
питейни нужди
Асен Личев
Галя Бърдарска
Пламен Никифоров
Световен ден на водата
кръгла маса
По статията работи: