НАЧАЛО » българия

Масово се променят графиците за отпуска

fb
3E news
fb
21-07-2014 06:16:00
fb

Масово недоволство има сред бизнеса от изискването да се изготвят графици за отпуските на служителите. В близо 90% от фирмите се налагат промени в графика. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, цитирано от Нова телевизия. Само 6 на сто от компаниите се движат по план с отпуските.

Твърде голям е срокът, в който трябва да знаем къде ще почиваме, разказват работници и служители. "От предишната година досега да се правят графици е доста безсмислено и в момента се прави формално, защото трябва да изпълняваме точката на закона”, признават мениджъри.

Преди месеци от социалното министерство предложиха графиците, поне за фирмите до 10 души, да отпаднат. Бизнесът поиска отпадането да важи и при фирми с 50 души персонал. Синдикатите поискаха отпадането да е за всички. Заради политическата криза обаче до обсъждане на предложението така и не се стигна.

От Българската търговско-промишлена палата твърдят, че често се налага бизнесът да плаща рушвети на Инспекцията по труда заради неспазването на подготвения график. Затова предлагат – ако графикът не отпадне съвсем, то крайният срок за неговата подготовка да бъде удължен до края на януари, март или април.

график за отпуските
промени
отпадане
малки фирми
По статията работи:

Георги Велев