НАЧАЛО » българия

Марош Шефчович да изясни ситуацията с Русия около „Южен поток“ поискаха страните от ЕС

Вицепремиерът Дончев изрази разочарование, че срещата е завършила без категорична и окончателна европейска позиция по "Южен поток"

fb
3E news
fb
09-12-2014 09:26:00
fb

Държавите-членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шевчович да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия по изграждането на проекта „Южен поток”. Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев след среща в Брюксел с комисар Марош Шевчович и министрите на енергетиката на Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния.


Вицепремиерът Дончев изрази разочарование, че срещата е завършила без категорична и окончателна европейска позиция по "Южен поток" - въпреки, че от българска страна многократно е била поискана такава позиция.

Ние нямаме писмено становище от руска страна. Ние нямаме каквото и да е било становище от европейска страна, имаме модалност. Ако проектът отговаря на това или онова изискване, a България, за разлика от другите държави, е в процедура. Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието, Министерството на културата, Министерството на енергетиката са част от процеса. Проектът не е спрян формално. Те трябва да процедират различни процедури, разрешително за строеж, т.н. В тази ситуация, при липса на ясен сигнал от едната или другата страна какво да правят тези две ведомства. Затова за нас е важен отговор "да" или отговор "не". Ние нямаме подобен писмен отговор или позиция от руска страна. Нормално е да настояваме да го има от страна на комисията, доколкото България преди няколко месеца си е дилегирала правото на ЕК да преговаря с Русия“, заяви Дончев.

В заключителния документ от днешната среща в Брюксел ще бъде записано, че интерконекторите между България и Гърция, и Румъния стават проекти с висока приоритетност - включително и за финансиране, съобщи още Томислав Дончев, като добави, че категорично е настоял за това. Държавите-членки взеха решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти.

На срещата е било решено още да се създаде група на високо ниво, която да се  занимава с въпроси от подобно естество занапред. 

 

 

 

Южен поток
Марош Шефчович
Томислав Дончев
ЕС
Русия
България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева