Македонският посланик: Идеята на Борисов за АЕЦ "Белене" ще даде на Западните Балкани собствен "извор" на електроенергия

Източник: atominfo.ru

Идеята на премиера Бойко Борисов за съвместно инвестиране за доизграждане на атомната централа "Белене" ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия и я внасят, да имат за десетилетия собствен "извор" на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България, с която имаме Договор за приятелство и сътрудничество и вече се възстановява и Договорът за  стратегическо партньорство. Това каза посланикът на Македония Мариян Гьорчев на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 - кохезия и свързаност", предаде БТА.
    
Дипломатът изтъкна, че и останалите страни от региона са зависими от вноса на електроенергия от държави с много атомни централи и износителки на електроенергия. Той отбеляза, че Македония годишно внася ток за повече от половин милиард евро, и то основно от България.
   
По време на участието си на форум в Лондон премиерът Борисов предложи АЕЦ "Белене" да бъде построена като общ балкански проект с европейско финансиране.
    
Посланикът на Македония Мариан Гьорчев каза, че коридор номер 8 дълго време е бил в "сянка", липсвали са идеи и проекти, както и политическа воля за изграждането му. Коридор номер 8 не е само пътна и железопътна връзка, той съдържа и развитие на мрежите за пренос на ток, позволява газификация на всички страни от Западните Балкани, има значение за развитието на индустрията, търговията, транспорта, туризма и услугите, които имат значителен дял в БВП не само на страните от Западните Балкани, но и за цяла Европа, каза посланикът на Македония.
    
Според него от особено значение за всички страни от Западните Балкани е да разберат многофункционалността на коридор номер 8 и да се насочат в посока на сътрудничество и взаимни проекти, защото самостоятелно отделните държави нямат ресурс да изградят този коридор. Дипломатът изтъкна, че само за частта на коридора, която минава през територията на Македония, се изискват огромни инвестиции - близо 2 млрд. евро. Коридор 8 е важен и за цифровизацията на страните, което е необходимост, за да бъдем част от четвъртата индустриална революция, каза дипломатът. Ако ние - страни от Западните Балкани, искаме да сме част от това ново време, трябва да следваме примера на България, която е гигант не само в Югоизточна Европа, но може би и в цяла Европа не само заради това, че комисар за цифровизация е Мария Габриел, но и заради постиженията на страната в този сектор, изтъкна посланикътКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари