НАЧАЛО » българия

Македония поиска да развива жп и пътната инфраструктура с България

За Скопие е важно да се развие пристанището във Варна, което ще подобри конкурентоспособността на македонската икономика. Вицепремиерът Даниела Бобева предложи наши и македонски фирми съвместно да изнасят продукция за трети страни

fb
3E news
fb
24-06-2014 01:36:00
fb

България и Македония ще ускорят развитието на пътната и железопътна инфраструктура между двете държави. За това се разбраха вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и македонския й колега и министър на финансите Зоран Ставрески, които откриха днес Македоно-българските бизнес дни. Форумът се провежда в Щип и Кочани, Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бобева бе поканена от организаторите - председателя на БТПП Цветан Симеонов и от председателя на Македоно-българската стопанска камара Зоре Темелковски, да води българската делегация от представители на държавните институции, бизнеса и местните власти.
Основната цел на бизнес форума бе да се обсъдят възможностите за интегриране и допълване на двете икономики за разширяване на достъпа до трети пазари. "Виждаме потенциал в развитието на индустрията на двете страни, както и в съвместното излизане на трети пазари с повече стоки с висока добавена стойност", посочи още Бобева.

Сред участниците в събитието бяха и председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески, двамата посланици – на България в Македония,  Иван Петков иБлагой Ханджийски, дипломати, представители на местните власти на Петрич, Кюстендил, Благоевград и др.
По инициатива на г-жа Бобева беше поканен представител на Българска банка за развитие, за да може съвместно с македонската банка (МБПР) да бъдат обсъдени проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество.

При откриването на форума вицепремиерите на България и Македония Даниела Бобева и Зоран Ставрески изразиха воля и намерение за ускоряване на изграждането на пътната инфраструктура между двете страни и разкриването на нови ГКПП. „Нашият фокус ще бъде върху подобряването на цялата пътна инфраструктура, която свързва Македония с България, както по отношение на пътищата, така по отношение на жп линиите", посочи Ставрески.

На форумът е било обсъдено и развитието на транспортния коридор номер VIII, който все още е на фаза идеен проект. Първият проект, който ще бъде реализиран и вече е в ход, е изграждането на жп линията от Куманово до българската граница. Македонският вицепремиер подчерта, че се разчита много на развитието на пристанището във Варна, тъй като това би било от полза за увеличаване на конкурентоспособността на македонската икономика. Обсъдена бе и необходимостта от разкриване на редовна авиолиния София-Скопие.

Общо бе становището, че икономиките на двете съседни държави биха спечелили от предлагането на съвместен продукт за туристи от Европа и Азия, които проявяват интерес към посещения на исторически забележителности и туристически атракции в повече от една държава.
Г-жа Бобева и г-н Ставрески признаха, че търговският обем между двете страни на стойност 520 млн. евро е незадоволителен и трябва да мотивира двете страни да го увеличат. Г-жа Бобева обяви, че за миналата година български компании са инвестирали в Македония 61 млн. евро и призова за увеличаване на инвестициите в двете страни.

„Благодарим за съпричастността на македонския народ към пострадалите от тежките наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново. Информирах вицепремиера Ставрески за банковата сметка, разкрита от БЧК, по която желаещите да помогнат, могат да изпратят средства“, заяви г-жа Бобева.

Даниела Бобева
бизнес форум
Македония
инфраструктура
пътища
жп
По статията работи:

Георги Велев