НАЧАЛО » българия

ЕК е на път да разреши американската ГМО царевица, въпреки че 19 от държавите членки не я искат

"Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!”, написа във фейсбук външният ни министър Кристиан Вигенин

fb
3E news
fb
13-02-2014 03:21:00
fb

ЕК е на път да разреши американска ГМО царевица от сорта 1507, въпреки че 19 от 28-те страни- членки гласуваха против, предадоха световните агенции. Темата бе обсъдена по време на Съвета по общи въпроси, който се състоя в Брюксел. На заседанието само 5 одобриха пускането й на европейския пазар, други 4 се въздържаха. Европейската комисия трябва да вземе окончателното решение по въпроса, тъй като не беше постигнато мнозинство за забраната на ГМО царевицата, но нямаше и достатъчно гласове в подкрепа за рзрешаване отглеждането й в ЕС.

Така ЕК трябва да стъпи на старата директива и да позволи отглеждането на генетичномодифицираната култура, коментират немски онлайн издания. Италия, Франция, Австрия и Германия заявиха,ч е въпреки разрешаването й, ще въведат забрани на национално ниво. Въпросът е на какво правно основание може това да се случи след като вече веднъж е дадена зелена светлина на европейско ниво.

Франция, Унгария и България разкритикуваха процедурата по рарешаване на ГМО културите, която въпреки че само 5 от всички 28 страни са гласували "Да" позволява отглеждането на генетичноизменената царевица 1507 на американската компания "Пионер". Те поискаха повече прозрачност и ясна процедура, която да дава възможност за по-голям дебат и участие на обществеността при вземане на решенията.

Такива решения са коз в ръцете на евроскептиците, което ще изиграе роля при евроизборите през тази година, посочи френският министър по европейските въпроси Тиери Репентин.

"Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!”, написа във фейсбук външният ни министър Кристиан Вигенин.

ЕК
позволи отглеждането на ГМО царевица 1507
критики
процедура на разрешаване
Франция
Унгария
България
По статията работи: