МААЕ: България управлява безопасно радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, но има и области за подобрение

Финалният доклад на мисията ARTEMIS за преглед на управлението на радиоактивни отпадъци ще бъде представен на българската страна до два месеца

България е установила безопасно управление на радиоактивните отпадъци и на отработеното ядрено гориво. Едновременно с това съществуват области, които подлежат на потенциално подобрение. Това констатира Международната агенция за атомна енергия по време на десетдневна мисия в страната за преглед на българската програма за управление на радиоактивните отпадъци и на отработеното ядрено гориво (мисия ARTEMIS). Прегледът бе осъществен по покана на българското правителство, а домакин беше Министерството на енергетиката. В него участваха представители на БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО, отговорни за управлението на радиоактивните отпадъци, както и представители на Агенцията за ядрено регулиране, Националния център по радиобиология и радиационна защита към Министерството на здравеопазването, които също имат специфични отговорности в сектора. Това се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Министерство на енергетиката от сряда, 25 юни.

 България разполага със силна нормативна и регулаторна база за безопасно управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, констатира екипът на ARTEMIS. Според мнението на ръководителя на проверяващия екип, националната програма на страната съдържа всички елементи за безопасно управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Независимият преглед подчертава силните страни на програмата и идентифицира някои области за бъдещо подобрение. Към българските власти са отправени пет предложения и четири препоръки, се казва още в съобщението, без да се дават подробности по тези предложения и препръки.

 Финалният доклад на мисията ще бъде представен на българската страна до два месеца.

 Мисиите ARTEMIS осигуряват независими експертни съвети от международно признати специалисти под егидата на МААЕ. Дейността им е базирана на стандартите за безопасност и техническите ръководства на МААЕ и на добрите международни практики. Европейската комисия задължава държавите-членки да подлагат на независима оценка своите национални програми за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари