Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия

Източник: БГНЕС

Лъвчетата от Разград Терез и Масуд, тревогата за които вдигна на протест десетки хора в София днес, ще бъдат изпратени утре в спасителен център в Холандия, където ще им бъде оказана необходимата помощ. Това стана ясно на извънреден брифинг в МОСВ, предаде БГНЕС. 

„Решението е намерено“, обяви министър Нено Димов. Целта е да се направи най-доброто за здравето на двете лъвчета.

В България няма достатъчно възможности и не могат да име се окажат необходимите грижи. По тази причина най-доброто за тях е да бъдат изпратени в специализиран център в Холандия. Там разполагат с необходимата експертиза и ще им бъде оказано необходимото лечение, заяви Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

Терез и Масуд са две от трите лъвчета, които в началото на септември миналата година бяха стъпкани от стресираните си родители в разградския зоопарк часове след като бяха родени. Третото бебе не оцеля, а те двамата имаха изключително малки шансове да оживеят. Въпреки това, благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари от Разград, както и на Фондация „Дивите животни“, двете лъвчета бяха спасени.

Преди дни от международната неправителствена организация за защита на животните „Четири лапи“ заявиха, че Българска агенция по безопасност на храните бави заминаването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия и излага здравето им на сериозен риск. Природозащитниците призоваха за намесата на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързо решаване на казуса в полза на животните.

„Има сериозен натиск върху Българска агенция по безопасност на храните да бави издаването на транспортни документи за спасените от разградския зоопарк лъвове, като по този начин се обслужват интересите на Община Разград“, е категоричната позиция на организацията за защита на животните. Още преди Нова година, след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, от българския офис на международната организация обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година, заявяват от „Четири лапи“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари