НАЧАЛО » българия

„Лукойл“ излиза от проектите за ВЕИ в България и Румъния

„Лукойл“ и компанията ERG Renew подписаха на 25 юни споразумение за прекратяване на съвместното предприятие LUKERS Renew

fb
3E news
fb
25-06-2015 08:36:00
fb

Лукойл“ прекратява дейността на съвместните предприятия за възобновяема енергетика в България и Румъния. Това се казва в съобщение на компанията.

Лукойл“ и ERG Renew подписаха на 25 юни споразумение за прекратяване на дейността на съвместното предприятие LUKERS Renew, основано на паритетна основа през 2011 г. с цел привличане на инвестиции в сектора на възобновяемата енергетика в България и Румъния.

В съответствие със споразумението, активите на съвместното предприятие бяха разделени между акционерите.

Лукойл“ запазва собствеността си в вятърната електроцентрала Тополог с мощност от 84 Мвт, в Румъния.

ERG Renew ще получи вятърните електроцентрали в Черга (40 Мвт) и Храброво (14 Мвт) в България, както и вятърна централа Гебелейзис (70 Мвт) в Румъния.

Очаква се затварянето на сделката да стане в края на тази година, съобщава ТАСС.

Главният изпълнителен директор на ERG Group Лука Бетонте коментира, че сделката е благоприятна за неговата компания, тъй като ще й позволи да разшири своето присъствие на пазара на вятърна енергия в Източна Европа с висококачествени активи. Той очаква това да доведе до подобряване на оперативната дейност в близко бъдеще, става ясно от съобщение на компанията, изпратено до фондовата борса в Италия, съобщава Ройтерс.

Компанията LUKERG Renew беше създадена през 2011 г. от „Лукойл-Екоенерго“ и италианската ERG Renew на паритетни начала за реализиране на проекти в сектора на възобновяемата енергия. През 2012 г. съвместното предприятие придоби вятърна електроцентрала в района на Добрич с мощност от 40 Мвт, а през тази година започна строителство на възомновями мощности в югоизточна Румъния край Тулча. След това предприятието придоби вятърни електроцентрали в България в района на Варна.

Лукойл
ERG Renew
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева