НАЧАЛО » българия

Лихвата по студентските кредити остава до 7%

21,5 млн. лева допълнителна субсидия получават педагогическите и инженерните специалности тази година

fb
3E news
fb
12-02-2014 03:28:00
fb

Държавата отново ще отпуска кредити на студентите при преференциални условия и през тази година. Това обяви днес след заседанието на правителството образователният министър Анелия Клисарова. Тя обясни, че студентите ще могат да получат кредити без поръчител като гарант за тях е държавата. 40 млн. лв. е отпуснало правителството за подобни гаранции през тази година като четири банки отпускат такива студентски кредити, обясни Клисарова. Заемите са с преференциална лихва до 7%, а обикновено студентите ги взимат за да си плащат таксите към ВУЗ-овете или за издръжка, обясни министърът.

До момента подобни заеми са взели над 13 700 студенти, като те се връщат и след като младите хора са започнали работа. Практиката е да им се удържат по 50 до 100 лева от заплатите при работодателя, за да се изплащат заемите, поясни Клисарова. По данни на ведомството в момента се погасяват около 1000 подобни кредита. Според образователния министър ако още банки през тази година проявят интерес към кредитирането, то те ще бъдат включени в програмата.

На заседанието си министрите са отпуснали и 21 млн. лева за трансфери към държавните университети, като средствата ще бъдат насочени основно към инженерните и педагогическите специалности.

Средствата ще бъдат разпределени по различните ВУЗ-ове съобразно професионалното им направление и комплексната им оценка по дадената специалност. По-голямо увеличение на субсидията ще получат освен педагогическите науки и природните, математиката, информатиката, техническите, аграрните, ветеринарната медицина и изкуствата. На базата на критериите на университетите по тези специалности ще бъде увеличена с 58% субсидията. При хуманитарните науки, социалните, стопанските, правните, здравеопазване и спорт, както и за сигурност и отбрана субсидията се увеличава с 29%.

Анелия Клисарова
субсидия
ВУЗ
По статията работи:

Георги Велев