НАЧАЛО » българия

Липсата на свободен енергиен пазар пречи сериозно на икономиката, смята Константин Стаменов

Тарифите за небаланси достигат до 2000 лв./мвтч, което е абсурдно, заяви председателят на БФИЕК

fb
3E news
fb
25-08-2014 03:36:00
fb

Евентуалното поскъпване на тока няма да се отрази на цените на продукцията на големите предприятия. Причината за това е силната конкуренция на пазара, обясни пред БНР Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Той припомни, че в България в момента реално няма пазар на електроенергия. „Само някакви нездрави неща се случват в нашата енергетика и оттам рефлектират върху икономиката. Това трябва да се прекрати, да се тръгне към либерализация на електроенергийния пазар“, обясни Стаменов. Припомняме, че ДКЕВР започна действия по пълната либерализация на енергийния пазар у нас като започна работата на балансиращия пазар на електроенергия. Следващата стъпка е създаване на енергийна борса у нас, но все още не е ясно кога реално ще бъде структурирана тя.

„Ние продължаваме да нямаме регионален пазар, да нямаме регионални цени и така се циментират неефективностите в нашата електроенергетика. Ние все още имаме преобладаващо, може би над 90% от договорите са по една и съща цена 24 часа в денонощието, което подсказва, че няма пазар“, добави Стаменов. Той припомни, че на един либерализиран пазар за бизнеса се предлагат най-различни тарифи: за нощна електроенергия, за уикенд електроенергия, за часовете на пиково натоварване – все неща, които в България липсват. В същото време имаме разделение в електропроизводство максимално ограничаване на едни мощности, използване на други мощности, припомни специалистът.

„В момента в последните два месеца имаме часове, в които трябва да се заплаща 2000 лв. на мегаватчас за електроенергията, което е абсурдно“, заяви Стаменов, визирайки работата на балансиращия пазар и начислените фактури за небаланси от НЕК. „2000 лв./мвтч няма как да се обоснове, това не е цена, това е някаква измислена история. Имаш свръхпроизводство, изключване на мощности през нощта, защото няма товар, и в същото време цялото общество трябва да заплаща 2000 лв./мвтч“, добави той.

Освен за либерализацията на пазара на електроенергия страната ни трябва да мисли за създаване на възможност за доставки на природен газ от повече източници, изграждане на повече интерконектори, добави Стаменов. Според него ако за в бъдеще се планира у нас да се строят големи енергийни проекти, то те „трябва да бъдат максимално прозрачни, икономически обосновани, да се вижда кое как ще се случи, на какви цени, за колко време и разбира се, при спазване на европейското законодателство.

Според Стаменов ако цената се увеличава за населението, това трябва така да се случва, че да се намери механизъм да се изчистят неефективностите и кражбите в енергетиката.“Как така ще допускаме някакви проекти, които са ни се случили толкова години при неясни обстоятелства и неясна цена – Цанков камък и не знам си какво, изхарчени едни пари, и дайте сега, носим ви сметката, заповядайте да я платите“, попита още Стаменов.

Константин Стаменов
БФИЕК
свободен пазар
електроенергия
По статията работи:

Георги Велев