Лидерите на ЕС и Западните Балкани в София за срещата на върха

Източник: БГНЕС

Лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани  пристигат днес в София за срещата на върха на 17 май. Съпътстващата програма на събитието започва от днес. Преди срещата на върха вропейските лидери ще бъдат посрещнати от премиера Бойко Борисов на работна вечеря в София Тех парк.

В столицата пристигат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Испанският премиер Мариано Рахой, който от вчера е на официално посещение в София, ще участва в работната вечеря на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, но няма да присъства на утрешната среща на върха за Западните Балкани.

Председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни ще участват в срещата на Европейската народна партия, която ще се проведе в резиденция Бояна. Форумът ще бъде председателстван от президента на ЕНП Жозеф Дол. Основна тема на разговорите ще бъде подготовката за предстоящата среща на върха между лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани утре. Очаква се след края на разговорите Жозеф Дол и премиерът Бойко Борисов да направят изявления.

Още в 8.30 часа тази сутрин Бойко Борисов  се срещна с президента на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. Двамата  разговарят в сградата на Министерския съвет. В срещата участват също министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

По-късно, в 13.00 часа, министър-председателят ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност.

Довечера Борисов ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят провеждането на срещата ЕС-Западни Балкани, на която Борисов и Туск са съвместни домакини.

На 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Борисов и Туск в Националния дворец на културата.

В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и

Върховния представител Федерика Могерини ще участва в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум. Очаква се още в неформалните си разговори да засегнат теми като ядреното споразумение с Иран, Брекзит и бъдещето на страните от Западните Балкани към членството в Евросъюза.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари