НАЧАЛО » българия

Трайков: Либерализацията няма да доведе до чувствително понижение на цените на тока

fb
3E news
fb
14-04-2015 06:19:00
fb

Либерализацията на енергийния пазар няма да бъде панацея за цените на тока и няма да доведе до тяхното чувствително понижаване. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред Bulgaria On Air. Той обясни, че либерализацията на пазара ще внесе повече прозрачност и ще базира работата в сектора на пазарна основа. Това обаче не означава намаляване на цените на еленергията за потребителите генерално, припомнят експерти. Малко по-рано днес новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни, че водената от него комисия ще се стреми да не позволи покачване на цените на електроенергията за битовите потребите след юни месец.

Според Трайков един от основните проблеми в сектора е наличието на големи количества енергия, които не са на свободния пазар, а се изкупуват по дългосрочни договори. Едната част е от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, а другата е от производителите на възобновяема енергия, припомни бившият министър.

Според него увеличаването на износа и производството на електроенергия през по-голяма част от времето би намалило средната цена за реално употребената единица електричество.

Трайчо Трайков
либерализация
цени
потребители
свободен пазар
По статията работи:

Георги Велев