НАЧАЛО » българия

Либерализацията на газовия пазар да започне след зимата - от април, иска БФИЕК

fb
3E news
fb
10-10-2019 08:10:29
fb

Федерацията на големите индустриални енергийни консуматори ще дебатира с депутатите от енергийната комисия отлагане на либерализацията на газовия пазар с няколко месеца, или по-точно след зимния сезон. Поправките в Закона за енергетиката, които предвиждат либерализиране на газовия пазар бяха гласувани съвсем наскоро от парламента. Според председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ Константин Стаменов освобождаването на търговията със синьо гориво трябва да започне от април следващата година, вместо от декември 2019-та. Това каза той в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

 

Има и много проблеми с либерализацията на пазара на природен газ в региона, стана ясно от обяснението на Стаменов.  „Такава презентация изнесоха съседите ни от Румъния. В резултат на либерализацията, цените на природния газ са се повишили с 30 % и те са въвели т.нар. таван на цените на природния газ. Таванът е 14 евро на МВтч. Да обясня цената в България е 22 евро на МВтч. Така че в Румъния, въпреки горчивия опит да либерализират пазара , в момента цената на природния газ е значително по-ниска, отколкото в България“, каза той.  

В отговор на въпрос дали бизнесът в страната ни е наясно какво го очаква при либерализацията на българския пазар, както и дали очаква да се случи повишение на цените като в Румъния, Стаменов изрази надежда, че това няма да се случи. В същото време обясни, че това повишение на румънския пазар е опит за изравняване на цените в региона, където те са от порядъка на двадесет и няколко евро на мегаватчас.

„Надявам се да не се случи това, защото в крайна сметка това поскъпване един вид е изравнило цените в региона. В повечето страни цената на тръбния (тръбопроводния) газ е двадесет и няколко евро“, каза той.

„Лично мен ме притесняват повече други неща. Ние би следвало от първи януари да купуваме природния газ на свободния пазар, не по регулирани цени, но това е зимният период, когато цените, обикновено и търсенето на природен газ, е значително по-високо. Затова нашето предложение, подкрепено и от други играчи на газовия пазар, е тази либерализация да се случи, това освобождаване да стане от първи април, да мине зимният период. Ние очакваме, че от първи април ще има и повече количества природен газ извън тръбния газ, имам предвид от терминали, от съседни страни. Тази година след зимния период имаше значителни количества излишен втечнен природен газ и той достигна до част от индустриалните предприятия“, каза той, като припомни покупката на LNG от „Булгаргаз“.

В отговор на въпрос дали това означава, че индустриалните потребители ще искат  промяна в наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, в който е фиксирана дата за либерализацията, Стаменов отговори, че това още не може да каже. „Ще дискутираме с народни представители от енергийната комисия. Мисля, че предстоят още някакви промени в закона, така че...“, заяви той, изразявайки все пак очакване за отлагане. Председателят на БФИЕК напомни, че е казал това на депутатите. „Но така или иначе и европейското законодателство постоянно се променя, постоянно излизат нови директиви, нови насоки и ние постоянно трябва да се адаптираме“, каза Стаменов в отговор на коментара за честите законови промени.
„Другото, което ни притеснява е, че количествата, които са определени за освобождаване , по програмата от „Булгаргаз“ са 210 млн.( куб м) за 2020 г. Само нашите дружества консумират 700 млн. Тоест, това, което би се предложило от „Булгаргаз“ за нас е три пъти по-малко”, заяви Стаменов.

В отговор на констатацията, че се очаква все пак да има търговци, от които ще се купува, представителят на големите енергийни консуматори  бе скептичен, че през зимния период така очакваните търговци няма да ги има, или ако се появят, то те ще предлагат газа на по-високи цени. „Със сигурност, ако има скок на цените (на синьото гориво) от първи януари, някои предприятия биха предпочели да изчакат зимния период и да не работят“, каза той. Според Стаменов това е най-малкото, което ще могат да предприемат.

Представителят на големите енергийни консуматори припомни и модела на либерализация - „в електроенергетиката се тръгна първо от освобождаване на пазара за стопанските потребители“. „Подобна философия се следва и за природния газ. Първо ще излязат стопанските потребители и газоразпределителните дружества. Сега топлофикациите ще останат по регулирани цени“, коментира Стаменов.

В самото начало на разговора, председателят на БФИЕК, сподели от Брюксел, където бе проведена среща на групата за енергийна свързаност на ЦИЕ, в рамките на ЕК, че са били представени доста проекти в областта на природния газ, „по-точно за междусистемна свързаност на страните членки“. „Проектът за интерконектора България - Гърция върви добре и утре ( днес 10.10.2019 г.) се очаква да се подпишат договорите за строителство и за доставка на тръбите“, припомни Стаменов. Той обърна внимание, че проблеми с либерализацията имат и съседни пазари.

Припомняме, че по време на дебатите в енергийната комисия Константин Стаменов предложи наистина либерализацията да тръгне от началото на следващата година,  но с друг мотив – вече направените заявки пред „Булгаргаз“, на което бе отговорено, че след влизането на закона в сила отпадат и заявките.

В същото време, според данните, цената на тръбопроводния газ тази година, нагнетяван в газохранилищата на Европа е с около двадесет процента по-ниска и при сегашната схема гарантира по-голяма стабилност за индустриалните предприятия.

Константин Стаменов
Закон за енергетиката
либерализация на газовия пазар
газова борса
природен газ
БФИЕК
По статията работи:

3E news