Кумгейт се банализира: БСП с поредни разкрития за Габрово и Силистра - и какво от това?

Източник: БГНЕС

Скандалът с родниско-приятелските назначения, започнат от БСП преди дни, вече е на път да се банализира. Оказва се, че страната толкова е обраснала с мрежи от типа "батко и братко", та дори мисълта, че седмици напред ще слушаме за тях случай по случай предизвиква досада. Освен това всички сме наясно, че и разкритите, и разкриващите са част от този роднинско-приятелски корупционен модел и когато са на власт охотно го прилагат, а когато са в опозиция - си правят PR с разкриването му.

Тъкмо скандалът с Хасково затихна с безусловната индулгенция, издадена от парламентът на набедения депутат от ГЕРБ Делян Добрев, и още на следващия ден БСП разгънаха пред журналистите подготвената поредна графика за роднинско-приятелски кръг - този път в Габрово, допълнена с устни разкази за подобни практики и в Силистра. И какво от това? Очевидно въпросът не е нещо да се промени и да се сложи край на партийното кадруване, а защо да го правят те /ГЕРБ/, а не ние /БСП/.

В последните дни в централата на БСП има над 70 сигнала за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки, които постъпват от цялата страна, поясни на брифинг депутатът от левицата Жельо Бойчев. А ето какво разказаха от БСП по двата конкретни случая:

Депутатът от БСП в регииона Кристина Сидорова заяви, че в Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години. „Братът на вицепремиера Томислав Дончев-Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“. Той управлява бюджет от над 1 млн. лв. и е назначен без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, заяви Сидорова.

Братът на бившия народен представител от ГЕРБ Цветомир Михов от година и половина не работи в Габровската болница, но това не му пречи да бъде част от Съвета на директорите и за тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лв., допълни тя.

Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова – Мария Недева и Момчил Недев, са съответно - Недева – председател на Общинска избирателна комисия и на Районна избирателна комисия-Габрово. Момчил Недев пък бил юрист-консулт в здравната каса, по големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово. Отново назначен лично от Таня Христова без конкурс.

Сестрата на зам.-кмета на Габрово, който е кадър на ГЕРБ, е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие“. Фирмата на същия Цветомир Михов, който вече е областен координатор на ГЕРБ, а не депутат, изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на Общински пътнически транспорт и общинска фирма. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово. Нейният съпруг е зам.-директор на ОДМВР там.

Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ. Общински съветници от ГЕРБ, само че от Севлиево, управляват ВиК дружеството в Габрово, посочи Сидорова. „Габрово се управлява от батко и братко. Единственото условие, на което трябва да отговаря един човек, е да бъде член на ГЕРБ. Това за съжаление е моделът на град, където ГЕРБ печели изборите с голямо мнозинство“, допълни депутатът от Габрово.

Както виждате едно семейство, една фамилия в община Габрово, само че повече прилича на тези италиански фамилии, коментира Жельо Бойчев. Той оповести нещо много притеснително, че откакто БСП са започнали тази кампания, членове и симпатизанти на левицата, които подават сигнали, биват подложени на груб натиск и заплахи. „Надявам се премиерът Борисов да реагира и по този въпрос и ясно да покаже дали ще има върховенство на закона в страната ни, ще има ли правила, които ще важат за всички“, призова още Бойчев.

Стоян Мирчев от БСП разкри, че след като снощи е разкрил същата схема само че в Силистра, областният председател на БСП в Силистра е бил заплашен директно от двама общински съветници от ГЕРБ. „Заплашен е бил заради това, че сме изнесли информация за какъв октопод става въпрос. Именно - за общинския съветник Ганчо Маринов от ГЕРБ, който е назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма в общината. Същият се е обадил и буквално е казал на нашия председател в Силистра-„до 2 месеца ще те затрия боклук такъв“.

Председателят на общинския съвет Мария Димитрова също се е обадила на нашия председател и го е заплашила и тормозила по телефона“ поясни Мирчев и допълни, че въпросната е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра. „Това вече е лицето на една мафия, която със сила се опитва да прикрие следите си. Това е октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в община Силистра“, заяви Стоян Мирчев.

Той се обърна към Борисов с думите, че хората в област Силистра вече не могат да търпят този мафиотски кръг. „Моля, вземете решение. Има достатъчно документи за тези обвързаности. Отстранете тези мафиоти и не им давайте по този начин да тормозят български граждани и да ги заплашват включително за живота им“, призован бе премиерът.

Жельо Бойчев подчерта, че БСП категорично ще се противопостави на опита ГЕРБ да се срасне с българската държава. Ще застанем зад всеки, който подава сигнали, допълни той. Според него може би тази семейно-фамилна идилия, която се е заформила е в основата за тези добри изборни резултати, които ни се отчитат непрекъснато в тази област. Големият въпрос е как ГЕРБ ще се раздалечи от този феодален стил на управление в почти всички общини, където ГЕРБ доминира, допълни Бойчев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари