Кръговата икономика бе в центъра на дискусиите в Съвета на ЕС по околна среда

Нено Димов
Източник: БГНЕС

Как кръговата икономика да стане реалност бе в основата на дебат в рамките на Българското председателство, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. Дебатът се проведе по време на срещата на министрите на околната среда на страните членки на 5 март в Брюксел под ръководството на Нено Димов, министър на околната среда и водите.

По време на обсъжданията министрите говориха за това как да се ограничи негативното влияние както на пластмасите и пластмасовите микрочастици, така и на опасните химични вещества върху околната среда. Те обсъдиха още въпроса как да се повиши използването на рециклирана пластмаса, както и безопасно да се обработват отпадъци, които съдържат опасни вещества.

“Мини пакетът за кръговата икономика” на Комисията, представен през януари тази година, беше в основата на дискусиите. Те бяха съсредоточени най-вече върху Стратегията за пластмасите в кръговата икономика и предложението за взаимодействие между химикалите, продуктите и отпадъците.

Коментирайки резултата от срещата, министър Димов каза:

„Трябва да пазим нашата околна среда от замърсяването с пластмаси. Днес направихме много важна първа стъпка в тази посока, която ще ни позволи да изпълним обещанието си да се грижим за околната среда и здравето на нашите граждани.“

В понеделник министрите говориха още за екологизирането на Европейския семестър. Предвид факта, че един от приоритетите на България в областта на околната среда е доброто законотворчество и прилагането на законодателството, дебатът беше съсредоточен върху връзката между по-доброто законотворчество и екологизирането на Европейския семестър.

След края на срещата министър Димов и комисар Кармену Вела, който отговаря за околната среда, морското дело и рибарството, дадоха съвместна пресконференция.

Повече п одробности за срещата можете да намерите тук.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари