НАЧАЛО » българия

Кръгла маса "Язовирите в България" ще събере експерти от цялата страна

fb
3E news
fb
19-03-2014 09:28:00
fb

Кръгла маса "Състояние и бъдеще на язовирите в България" ще събере в четвъртък на 20 март експерти от цялата страна. тя се организира по повод Световния ден на водата на 22 март, а като тема тази година организаторите Българска асоциация по водите и сдружение "Аз обичам водата" са избрали проблемите, свързани с язовирите в България. Какво е състоянието им в момента, има ли необходимост от нови язовири, от къде ще се намери финансиране, възможно ли е да се направи публично-частно партньорство са част от въпросите, които ще бъдат поставени. очаква се да присъстват представители на всички заинтересовани страни- министерството на околната среда и водите, министерството на земеделието, ВиК оператори, кметове, учени и други експерти. 

Идеята на кръглата маса е да създаде подходяща среда за конструктивен диалог между  институциите, бизнеса и обществото по въпросите, свързани със състоянието на язовирите относно експлоатацията, поддръжката, контрола и собствеността. Обсъждането на причините за възникване на режим на водопотреблението в някои райони на страната в определени периоди от годината и възможните решения на проблема е стъпка в посока на постигането на общата цел – осигуряване на стабилни и надеждни ВиК услуги  с европейско качество във всички населени места на България.

 Дискусията ще се проведе с участието на експерти, специалисти, учени и вземащи решения във водния сектор. Поканени да седнат на кръглата маса са проф. Димитър Тошев от Българско дружество на големите язовири; Атанас Костадинов – зам. министър в МОСВ, Иванка Виденова от МРРБ; Асен Личев – директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, Милчо Иванов Директор на „Язовири и каскади”, експерт от „Напоителни системи”, Ангел Престойски от ВиК Враца, Камен Каменов от ВиК Перник, Петър Тунев – ВиК Благоевград, кметовете на гр. Габрово и гр. Кюстендил, доц. Ирина Костова - декан на ХТФ към УАСГ, експерти от Bauhemi, SWECO, DHI и др. Кръглата маса е отворена за експерти, наблюдатели, журналисти, неправителствени организации.

Кръглата маса на тема „Състоянието и бъдеще на язовирите в България“ се осъществява с партньорството на Българско дружество на големите язовири. Събитието е един от основните акценти в програмата на Международен воден мост 2014, организиран от Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“ по повод на Световния ден на водата, 22 март.

Срещата ще започне от 10 часа и ще се състои в централната галерия на национален музей "Земята и хората".

Дебатът ще се излъчва Онлайн на сайтовете www.waterbridge.infowww.offnews.bgwww.3e-news.netwww.binar.bg – видеосайтът на БНР.

Неправителствените сдружения „Аз обичам водата” и „Българска Асоциация по Водите” организират национален фотоконкурс на тема „Язовирите на България”. Фотоконкурсът е част от инициативата „Международен Воден Мост”, която вече трета поредна година се осъществява по случай 22 март – Световен ден на водата. Повече за условията за кандидатстване може да разберете на www.waterbridge.info

Състояние и бъдеще на язовирите в България
кръгла маса
Световен ден на водата
Българска асоциация по водите
сдружение "Аз обичам водата"
онлайн
Българско дружество на големите язовири
По статията работи: