НАЧАЛО » българия

Критериите за енергийно бедни стават ясни през април

Платформата за двустранните договори за борсата трябва да е готова през юли, дотогава ще е ясно и какви ще са промените в енергийния закон

fb
3E news
fb
15-03-2016 01:15:00
fb

Яснота по критериите за определяне на енергийно бедните потребители в страната се очаква да има през месец април. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като подписа рамково споразумение за сътрудничество с ректора на УНСС и изнесе пред студентите лекция на тема „Енергетиката – основен отрасъл на българската икономика“. 

Работим с колегите си от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), обясни Петкова, като уточни, че на 8 април ще има техническа среща на съвместната ни работна група с дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Министърът изрази надежда след тази среща да има по-голяма яснота по темата, включително и да приключи продължилата вече достатъччно дълго време процедура свързана с определянето на дефиницията за енергийна бедност, както и с критериите и механизмите за тяхната защита.
"Много сме внимателни при определянето на критериите за енергийно бедните", отбеляза Петкова. По думите й трябва да се формулират обективни критерии, които да дадат възможност наистина да се отсеят енергийно бедните, а не хора, които в действителност не са такива, да се възползват от помощта. 
До средата на април очакваме финалния доклад на Световната банка по модела за пълна либерализация на енергийния пазар у нас, посочи още министърът. Тогава ще стане известен и предложеният компенсаторен механизъм за НЕК, така че да не се генерира повече дефицит в системата.

"Ние ще имаме последната дума по предложенията на Световната банка, ще ги обсъдим с всички заинтересовани страни, за да няма незапознати с процеса", обеща министър Петкова.  Тя уточни, че след юли трябва да стане факт платформата за двустранни договори за търговия на Българската независима енергийна борса, чиято дейност тя окачестви като много добра. С пълната либерализация на електроенергийния пазар ще се наложат промени в Закона за енергетиката, предстои обаче те да бъдат анализирани и обсъдени с депутатите, допълни министърът.

 

 

енергийна бедност
Световна банка
енергийна борса
либерализация на енергийния пазар
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева