НАЧАЛО » българия

Крехък напредък и много проблеми в правосъдната система е оценката на Брюксел за България

Докладът е обективен, точен, базира се на факти и представлява много ясен план за действия, който ще започнем да изпълняваме, коментира вицепремиерът Златанова

fb
3E news
fb
22-01-2014 12:58:00
fb

Докладът на Европейската комисия е обективен, точен, базира се на факти, не политизира по никакъв начин ситуацията и е много професионален.Това каза вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция по повод на последния Доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В документа, който бе представен днес в Брюксел от говорителя на ЕК Марк Грей, е посочено, че България е отбелязала слаб напредък от последния доклад на Комисията, който бе публикуван през лятото.

Докладът представя анализа на ЕК за предприетите от България стъпки през изминалите 18 месеца и посочва в кои области са необходими допълнителни мерки. Прави се оценка на напредъка, постигнат от България в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и борбата срещу организираната престъпност. Според ЕК процесът на наблюдение чрез механизма, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, както и конструктивният ангажимент на ЕК и някои държави членки от ЕС оказват ценна подкрепа за реформата в България. Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

Доволна съм от това, което виждам в доклада, защото той представлява много ясен план за действия, който ще започнем да изпълняваме, коментира Златанова. „Ще обсъдим действията и мерките със срокове, ще обсъдим във Висшия съдебен съвет мерките, за да направим ясен план и там. Мисля, че като цяло оценката е, че редица тенденции са предприети в правилна посока, като спазване и ненамеса на изпълнителната власт в съдебната”, допълни вицепремиерът.

Трябва да благодарим за оценката на Европейската комисия – констатациите трябва да ги разглеждаме като възможност, да се фокусираме върху правилните насоки, върху които трябва да вложим повече усилия, каза и вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Готови сме и започваме веднага да работим по екшън-план, който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък и аз съм убеден, че това ще стане”, подчерта Йовчев, цитиран от Фокус. Той е доволен, че са отчетени положителна тенденция и усилията, които са положени през последните 6 месеца.

Според Зинаида Златанова настоящето правителството е тръгнало от ниска база и ситуация, в която основно демократичните принципи не бяха спазени. "Тръгвайки от там, мисля, че повечето добри отзиви в доклада се отнасят за последните месеци на управлението в България. На практика – нищо ново, като констатации и забележки няма в доклада за 2013 година", почерта Златанова. Съвсем коректно Европейската комисия е отразила факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства, два Висши съдебни съвета, два парламента. Важно е, да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за действие, каза още Зинаида Златанова.

Въпреки напредъка в някои области, прогресът на страната остава слаб и крехък. В същото време остават и много проблеми. Като проблемни теми Грей посочи спорните назначения на ръководни постове в България, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност. Той подчерта, че фактът, че в рамките на 18 месеца България е имала три различни правителства не помага за постигане на консенсус. Грей все пак допълни, че ЕК не дава оценка на правителствата, а на процесите в страната.

ЕК би искала да види по-бърз напредък в България. София има още работа за вършене в няколко области, сред които са конфликтите на интереси и обществените поръчки. Грей подчерта, че са нужни промени в законодателството за обществените поръчки. В същото време, институционалната рамка по отношение на конфликтите на интереси не дава резултатите, на които се е надявала ЕК. Грей все пак припомни, че България продължава да отчита прогрес.


ЕК вече е казала „да” на България и Румъния за Шенген. Това заяви говорителят на ЕК Микеле Черконе в отговор на журналистически въпрос по време на представянето.
Черконе заяви, че България и Румъния вече са оценени по критериите за влизане в Шенген и имат категорично „да”, затова двете страни нямат нужда от повече одобрение.
Всички други критерии и политическо обвързване между докладите и готовността на двете страни за членство в зоната идват от страните членки на Шенгенското пространство, с чието единодушие трябва да влязат двете държави.

Доклад на ЕК за напредъка на България
правосъдна система
корупция
Шенген
По статията работи:

Галина Александрова