НАЧАЛО » българия

Красен Станчев: Рискът за икономиката са новите дългове

fb
3E news
fb
09-01-2014 11:37:00
fb

Рискът за икономиката са новите дългове, смята председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев. 

„За него предупреждаваме много отдавна и дори и бившият министър на финансите неотдавна каза, че това може да се очаква. Тогава, когато искате да си купите обществената любов, но в същото време се държите предизборно и правите всякакви глупости от енергетиката до търговията на дребно и междувременно се опитвате да преразпределяте влияние в икономиката, то приходите винаги са под въпрос”,  коментира икономистът пред агенция "Фокус". 

„Когато кредиторите го осъзнаят, а те вече започват да го осъзнават, ако се съди по оценката на Standard & Poor's и другите кредитни агенции, да дадат подобна оценка, то тогава процентът за рефинансиране на правителството ще се промени, ще се качи нагоре и съответно лихвите по кредитите, възможните кредити за частния сектор. Т.е. икономиката ще спре да работи отново и България може да фалира, както фалираха много страни. Португалия и Унгария фалираха при ниски нива на дълг спрямо вътрешен продукт, същото ще се случи скоро и в Словения, а Латвия фалира при 14%, Румъния - при 16% дълг спрямо БВП”, заяви Станчев.

Председателят на ИПИ допуска и вероятността България да фалира. 

икономика
Красен Станчев
фалит
ИПИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева