Коридор №8 –важен и за Балканите и за Европа

Източник: БГНЕС

Македонският участък от коридор №8, който ще свърже България, Македония и Албания, е в напреднала фаза. Това обяви македонският дипломат Андрей Лепавцов, предаде БГНЕС. В Несебър беше открита Х-та национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие. В нея участват над 400 участници от над 100 организации и компании. Сред тях е и Андрей Лепавцов, който е дипломат от кариерата и е бил говорител на македонския президент Борис Трайковски.

В своето изложение Лепавцов се спря на значението на ускоряването на строежа на транспортен коридор №8, свързващ Бургас през Скопие с албанското пристанище Дуръс, а оттам – през Адриатическо море, с Италия. Според Лепавцов тази транспортна връзка е много важна за модернизирането на инфраструктурата на Балканите, което ще доведе и до положителни икономически резултати. Лепавцов отбеляза факта, че „свързването на Република Македония с нейните съседи, със страните от Европейския съюз и останалия свят все още представлява голямо предизвикателство“.

Той даде поглед върху състоянието на инфраструктурата на западната ни съседка и причините за отсъствие на качествени транспортни връзки с нейните съседи България и Албания: “Като част от бившата югославска федерация Република Македония за съжаление не успя да създаде собствена транспортна политика и да развие приоритетите си в областта на инфраструктурата. Основните решения относно коридорите и тяхното развитие бяха взимани в столицата на федерацията Белград и нямаше никакво разбиране, нито политическа воля за свързване на бившата социалистическа република с всички нейните съседи. Причината за това беше да се запази политическото влияние в социалистическата Македония през столицата на бившата федерация. Пример за това е липсата на магистрални и железопътни инфраструктурни връзки на Република Македония с Република България и Република Албания по коридора Изток-Запад, наречен Коридор №.8.“

Македонският дипломат отбелязва значението на минаващите през територията на страната му два транспортни коридора - №8 (Изток-Запад, от Деве баир на границата с България, до Кафасан на границата с Албания, с дължина 304 км.) и №10 (Север-Юг, от Табановце на границата със Сърбия до Богородица на границата с Гърция с дължина от 174 км.).

По думите на Лепавцов изграждането на македонския участък от коридор №8, свързващ Бургас с Дуръс, е в напреднал етап. В момента в ход е тръжна процедура за избор на изпълнител на трасето с дължина 26 км Крива паланка – Ранковце. Предполагаемата стойност на строителството е 78 милиона евро (средства от заема със Световната банка). Срокът за строителство е 3 години.

Изграждането на отсечката Кичево-Охрид, която е с дължина от 56 км., започна през 2014 г. и е планирано през 2018 г. да е готова. Стойността на този обект е 374 млн. евро. Що се отнася до железопътната съставна част от коридор №8, в Македония се изгражда железопътна линия Куманово-Беляковце, с дължина 30 км, със заем от 42 млн. евро от ЕБВР. Също така има въведени процедури за проектиране на железопътната линия Беляковце-Крива Паланка, която е с дължина 35 км ( приблизителна цена на строителството 160 млн. евро) и Крива Паланка-Деве Баир, дължина 24 км, приблизителна стойност на строителство 350 млн. евро.

Отчитайки важната роля на Берлинския процес за развитието на Балканите, Лепавцов припомни, че на последната среща на върха на този форум на 12 юли 2017 г. в Триест, македонското правителство от трите проекта, изпратени за финансиране, всички бяха за пътни и железопътните проекти по коридор 8: Изграждане на железопътна линия Куманово-Беляковце-Крива Паланка-Деве Баир на границата с Република България; нова магистрална секция Гостивар-Кичево, част от коридор №8, изграждане на първата фаза на магистрала Гостивар-Кичево; Рехабилитация и разширяване на пътя от Крива Паланка до граничния пункт Деве Баир. Европейската комисия и държавите-членки, които подкрепят процеса в Берлин, отпуснаха за тези проекти на Македония финансова помощ от 70 млн. евро. Отчитайки големите инвестиции в България по инфраструктурни проекти, Лепавцов отбеляза, че парите са заобикаляли трасето на коридор №8, с което е „пропусната възможност“ за страната ни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари