НАЧАЛО » българия

Концесионният договор за площ „Гладно поле“ в град Перник няма да бъде удължен

fb
3E news
fb
01-04-2016 04:29:00
fb

„Започваме процес по рекултивация на площ „Гладно поле“ в град Перник, така че да бъде създаден устойчив и облагороден терен“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с представители от инициативния комитет на Перник. Днес в Министерството на енергетиката е постъпило заявление от фирмата - титуляр за прекратяване на добивните дейности в площ „Гладно поле“ и обявяване на искането за удължаване срока на концесията за нищожно. За този участък бе сключен концесионен договор на 12.05.2005 г., който е изтекъл през месец май 2015 г. и енергийното ведомство няма да удължи срока му.

В рамките на срещата заместник-министър Станков представи изготвените от министерството законодателни промени в Наказателния кодекс, които целят да инкриминират незаконния добив на подземни богатства у нас. „Това ще позволи ефективното задържане на нарушителите и определянето на незаконния добив като престъпление и обект на Наказателния кодекс“. По неговите думи при установяване на незаконен добив на подземни богатства нарушителите могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

За една година екипите на Министерството на енергетиката са направени повече от 10 извънредни проверки в Пернишка област и са иззети над 60 тона въглища. Заместник - министър Станков увери гражданите, че спонтанните проверки на място, с цел минимизиране на незаконния добив на природни богатства, ще продължат както в Перник, така и на територията на цялата страна.

По думите му заявлението на фирмата – титуляр за присъединяването на другия участък - "Стара Тева" към концесионната площ на Пернишки въглищен басейн, не е одобрено от страна на МЕ поради липса на правно основание.

 

добив на въглища
Перник
Жечо Станков
По статията работи:

Маринела Арабаджиева