НАЧАЛО » българия

Конференция на тема „Енергийният съюз в Югоизточна Европа: Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж“ организира БЕФ

fb
3E news
fb
09-09-2016 03:27:00
fb

Регионална енергийна конференция на тема „Енергийният съюз в Югоизточна Европа: Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж“ организира Българският енергиен форум.

Конференцията ще се проведе на 19-20 септември в хотел „Балкан“, София.

"Свидетели сме на динамични промени в енергийното развитие както на региона, в който живеем, така и в други страни от Европейския съюз и света. Повече енергийна сигурност, повече енергийна свързаност на нашите системи и пазари, по-малко въздействие на енергетиката върху околната среда – това са днес приоритетите пред региона и ние сме длъжни да откликнем на тези предизвикателства. Това ще бъдат и основните акценти в работата на това значително енергийно събитие", заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

 Сред темите на конференцията са: Стратегията за Енергийния съюз и енергийната сигурност, перспективите за нова регионална инфраструктура и нормативна уредба за създаване на регионален електрически и газов пазар в Югоизточна Европа. В частност ще бъде засегнат и проектът за създаване на Газов хъб Балкан на територията на България.

Ще бъде акцентирано и на темата за либерализация на пазарите на електроенергия, ролята на енергийните борси, регионализация и разширяване на регулирането, обединяване на пазарите на електроенергия, модели за свободни трансгранични потоци, решения за свръхкапацитета и интеграцията на потоците на енергия произведена от ВЕИ, регионални механизми за осигуряване на капацитети, мрежи и присъединяване, решения за енергийната бедност в страните от района на Югоизточна Европа. В отделен панел ще се обсъжда и темата за нисковъглеродната енергетика.

През втория ден акцентът на конференцията ще е върху ядрената енергетика. В частност участниците ще се опитат да намерят отговор на въпроса за бъдещето на ядрената енергетика на либерализирани пазари и възможностите за избор на печеливш модел за реализация на оборудването за АЕЦ“Белене“.

 

 

Български енергиен форум
енергиен съюз
енергийна сигурност
Иван Хиновски
По статията работи:

Маринела Арабаджиева