НАЧАЛО » българия

КонтурГлобал Марица Изток 3 ще се издължи на мините веднага щом НЕК плати дълга си

fb
3E news
fb
20-08-2015 12:30:00
fb

В момента НЕК дължи на КонтурГлобал Марица Изток 3 (КГМИ 3) 388 млн. лв., а централата от своя страна има задължения към “Мини Марица Изток” в размер на 189 млн. лв. Изплащането на дълга към мините ще бъде извършено от КГМИ 3 едновременно с получаването на дължимите от НЕК суми. Това съобщават от ТЕЦ-а в становище, разпространено до медиите.

От дружеството припомнят, че на 14 август 2015 г. КГМИ подписа споразумение с държавната НЕК за изменение на дългосрочното Споразумение за изкупуване на електричество. Сега единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към КГМИ 3. В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, което е една от многото мерки, предприети от правителството за намаляване дефицита на НЕК, се подчертава в становището.

Наскоро от държавната въгледобви компания съобщиха, че нямат пари дори да платят заплати на работниците поради несъбрани вземания. Поради това беше решено НЕК и държавния ТЕЦ "Марица изток 2“ да преведат 50 млн. лева на Мини Марица Изток, за да се платят дължимите заплати.


„Ние сме много щастливи от факта, че подписахме това Споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакаваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила“, казва Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КГМИ 3.

„Условията в Споразумението са в много голяма степен същите като тези, определени в Основните параметри към Споразумението за изменение на СИЕ, подписани през април тази година, особено в частта, постановяваща, че при пълно изплащане на дължимите суми от страна на НЕК на КГМИ 3, ще влезе в сила ефективно намаление на цените за разполагаемост в размер на 17%“, заяви Левсли.


В становище се подчертава, че когато подписаното Споразумение се изпълни т.е. натрупаният дълг бъде изплатен, НЕК ще спестява около 100 млн. лв. годишно, в което се включват и спестяванията, резултат от споразумението, подписано и с „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Благодарение на изменението и на останалите мерки, предприети от правителството на Република България и регулатора, се очаква, според изчисленията на КГМИ 3, НЕК да намали годишния си дефицит от 650 млн. на 100 млн. лв.

Изпълнителният директор уверява, че ако в бъдеще НЕК плаща задълженията си в пълен размер и навреме, то и централата ще се разплаща редовно с мините и системата ще работи ефективно и безпроблемно.

КонтурГлобал Марица Изток 3
“Мини Марица Изток”
задължения
По статията работи:

Галина Александрова