НАЧАЛО » българия

Консумацията на ток в Западна България нараства заради студеното време

С 8,88% се е повишило потреблението за празниците, спрямо миналата година, а това ще се отрази и на сметките за ток

fb
3E news
fb
08-01-2015 02:16:00
fb

25 049 МВт или 8,88% повече спрямо същия период миналата година е използваната електроенергия по времето на празничните дни на територията на ЧЕЗ България. Това съобщи Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от организацията на дружеството за спазване срокът от 31 дни за отчитане на електромерите на територията на Западна България през коледните и новогодишните празници.

 

По думите на Димчо Станев дните от 24 декември 2014г. до 4 януари 2015г., не са били така благосклонни от гледна точка метеорологичните условия спрямо миналата година. Температурата в страната ни през тази година е била средно с 4,2 градуса по-ниска в сравнение със същия период миналата година. За времето от Бъдни вечер до 26 декември, когато температурата е била по-висока, отчетеното потребление е с 8 % по-ниско спрямо миналата година.

За периода от 27 декември 2014 г. до 4 януари 2015г, обаче консумацията на електроенергия се е увеличила със 17%, заради ниските температури. Потреблението на електрическа енергия и към момента е значително по-високо спрямо миналата година, отбеляза Станев.


„Най-високият товар тази зима беше на 31 декември 2014г. в 19.00 часа - 2453 МВт“, каза той и даде пример с миналата година, когато пикът е бил в 18.00 часа - 2100 Мвт. Той уточни, че разликата се дължи на по-ниските температури.

„Как всичко това ще се отрази на сметките за ток е строго индивидуално, в този смисъл ще има домакинства със съпоставими сметки с миналата година“ каза той. Димчо Станев обясни, че клиентите на компанията трябва да имат предвид, че тази година цените на електроенергията бяха повишени два пъти – през юли и октомври. „В резултат на това една и съща консумация би довела до увеличаване на сметката с 12-13%“, уточни Станев. По думите му, в България, в която над 40% от домакинствата се отопляват на електричество може да се очакват по-високи сметки за ток.

 

Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечните фактури. Например, печка тип „духалка“, каквато е един от най-разпространените и достъпни уреди за отопление в студените зимни дни, увеличава сметката с над 72 лева, ако работи по 8 часа в продължение на 28 дни. Затова не спираме да призовава клиентите да ползват електроенергията разумно и отговорно“, обясни Станев.

 

Консумацията е основен фактор при формирането на сметките за ток. Анализът на данните показва, че през най-студените зимни месеци – декември, януари и февруари – потреблението на електроенергия в Западна България е средно с над 50% по-високо отколкото през топлите летни месеци – юли, август и септември. Тази зима трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година, след като през изминалата година ДКЕВР повиши с общо 13% цената на тока за клиентите на ЧЕЗ. Въпреки това увеличение, делът на ЧЕЗ в крайната цена продължи да намалява и вече е под 0,7%. Тоест от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България остават едва 68 стотинки.

 

На клиентите, които искат да контролират консумацията на електроенергия ЧЕЗ предлага многобройни полезни съвети за намаляване на потреблението, инициативи и калкулатор за изчисляване на консумацията на домакинствата. Информацията е достъпна на корпоративния сайт www.cez.bg в секция „Енергийна ефективност“, която се намира в раздел „За клиента“. За улеснение на потребителите, които срещат затруднения при посрещането на разходите си за електроенергия през отоплителния сезон, ЧЕЗ предлага различни облекчения - временно удължен срок за безлихвено плащане на фактурите от 10 на 20 дни, както и услугата „Персонален съветник“, даваща възможност за индивидуален план за разсрочено плащане на задълженията, съобразен с възможностите на клиента.

 

579 служители са били ангажирани да работят извънредно в почивните дни, за да се спази нормативното изискване за срока на отчитане на електромерите, обясни от своя страна Илиян Мутафчиев, директор „Мерения и управление на данните“ в "ЧЕЗ Разпределение България".  При клиентите на дружеството, които сами са отчели показанията, поради невъзможност да осигурят достъп, във фактурите им ще бъдат отразени декларираните от тях данни. „9318 клиента се възползваха от това си право“, каза Мутафчиев. Той обясни, че ЧЕЗ организира своето отчитане ежемесечно в период от 31 дни, но някъде се получава и така, че срокът на фактурата надхвърля този период. „Клиентът, когато декларира сам показанията си, е възможно да не ги декларира на точната дата“, каза той, като уточни, че този процент е много нисък - 0,06% от всички отчети за месеца. „Това е съвсем малка част от клиентите, които получават фактури всеки месец“, каза още Мутафчиев.

 

В отговор на въпрос за това дали има населени места с по-ниско напрежение Виктор Станчев, Директор „Експлоатация и поддържане“ към ЧЕЗ Разпределение обясни, че в последно време служителите на компанията срещат особени трудности в т.нар.“рискови квартали“, в частност в софийския квартал „Факултета“. Причината за възникването на ниското напрежение е незаконното включване към мрежата на компанията.

ЧЕЗ България
ЧЕЗ Разпределение България
потребление на електроенергия
сметки за ток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева