НАЧАЛО » българия

Константин Стаменов: Свободният енергиен пазар не работи нормално, токът за индустрията поскъпна необяснимо

Няма промяна на товара на електроенергийната система в сравнение с миналата година по това време - няма свръхпотребление, нито ръст на износа, но от фирмите ще се вземат 300 млн. лв. повече, заяви председателят на БФИЕК

fb
3E news
fb
13-06-2017 04:33:00
fb

Свободният енергиен пазар у нас не работи нормално. Това заяви Константин Стаменов, председател на УС на председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), по време на обществено обсъждане на новите цени на електроенергията от 1 юли, което се проведе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По думите на Стаменов електрическата енергия на свободния пазар с период на доставка една година поскъпва с 15%  считано от 1 юли. Това от консуматорите на свободния пазар да се вземат 300 млн. лв. повече, уточни той и допълни, че това увеличение на цените е необяснимо, тъй като няма свръхконсумация.

Стаменов посочи, че няма промяна на товара на електроенергийната система в сравнение с миналата година по това време - няма свръхпотребление, нито ръст на износа, тоест липсват обективни причини за поскъпването на тока. През тази пролет е липсвало и традиционното за сезона намаление на цената, което е свързано с по-активната работа на водните централи заради снеготопенето. Износът е от порядъка 600-700 MW, а товарът през деня – 4000 MW, посочи Стаменов.
 
„Около 40 хиляди фирми си купват енергия по свободно договорени цени. За нас е неразбираемо защо за толкова много години не се появи нощна енергия, която трябва да е по-евтина, тоест няма профили. Това, което се предлага, е една и съща цена за 365 дни. Цената не се влияе и от обемите купувана електроенергия. Така се прахосват електроенергия и пари“, коментира Константин Стаменов.
 
Той обърна внимание и на факта, че според проекто решението на КЕВР се планира намаление на цените на електрическата енергия за малките фирми, които все още са на регулирания пазар. „Няма никакво обяснение защо се намаляват, след като на свободния се увеличава. Това ще възпрепятства излизането им на свободния пазар“, каза Стаменов.

Повишението е нормално, защото България не е изолиран пазар - в целия регион цената на електроенергията се повишава, опонира експертът от КЕВР Пламен Младеновски. На борсата пък има търгувани количества нощна енергия, категоричен беше той. По отношение за липсата на отстъпки за количества, Младеновски призна, че е аномалия, но тя е характерна за преходен период, в който се намира нашият пазар.
 
цени на тока
свободен пазар на електроенергия
БФИЕК
Константин Стаменов
По статията работи:

Галина Александрова