НАЧАЛО » българия

Константин Стаменов: При виртуален газов пазар ще може да се купува газ на по-ниски цени

fb
3E news
fb
21-03-2016 04:12:00
fb

При организиране на вритуален газов пазар енергийните предприятия ще могат да извършват супарови сделки и да купуват синьото гориво на по-ниски цени. Това коментира пред БНР председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Освен това той смята, че регулаторната комисия има възможност за по-голямо намаление на цената на горивото.

През миналия месец имаше изказване на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович в потвърждение на нашите изказвания, че в страни, където все още има преобладаващо един доставчик на природен газ и по една тръба, тези пазари през 2014 година са закупували синьото гориво с 23 процента по скъпо, отколкото в Западна Европа, а за 2015 г. – с 16% по-скъпо, каза Стаменов.

Той коментира и отвореното писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова. В него БФИЕК и още две големи асоциации заявяват, че е необходим достъп до спот пазари, по подобие на Енергийната борса. В случая с газа това може да стане чрез достъп на потребителите до пазарите в съседните държави: 

„Това може да се случи, ако се направят технически споразумения между преносните оператори, както е „Булгартрансгаз“ в България, с „Тесла“ в Гърция и „Трансгаз“ в Румъния. Тези технически споразумения ще позволят да се правят суапови сделки - газа, който преминава през нас транзитно, да се прихваща с газ от съседни държави. Благодарение на тези доставки ще имаме възможност да купуваме на спот цени. 

Това са т. нар. „виртуални пазари“, които позволяват да се търгува ден за ден, когато другите страни имат излишъци, обясни Стаменов. От БФИЕК настояват и за по-бърза реализация на интерконекторните връзки със съседните страни: 

„За да имаме газов хъб, трябва да има търговия с природен газ, свободна. За да се развие тази свободна търговия, трябва да има тези споразумения за виртуален обратен поток, след това да се изградят газовите интерконектори и т.н.“, коментира още Стаменов. 

В допълнение той изрази убеждението си, че намалението в цената на природния газ трябва да бъде по-голямо от 23%, което предлага КЕВР.

„В нашето становище сме показали защо смятаме, че трябва да е по-голямо намалението. Ние го сравняваме с цените на петролните деривати през 2006-а - курс на долара и т.н. За това сме се мотивирали. Освен това цените на спот пазарите в развитите пазари са по-ниски“, мотивира се той, като допълни, че позицията на КЕВР за малък спад в цените на парното и топлата вода е правилна. „Спадът в цената на природния газ е добър момент това да се отрази в цените на скъпата електроенергия от когенерациите, която се заплаща от всички потребители“, заяви още Стаменов.

 

 

БФИЕК
Константин Стаменов
природен газ
виртуален газов пазар
спот пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева