НАЧАЛО » българия

Кони Хедегор: На България й е необходима сериозна реформа в енергийния сектор

Въвеждане на европейските механизми в сферата на енергетиката, под строгия мониторинг на ЕК, поискаха от Българската фотоволтаичната асоциация

fb
3E news
fb
16-06-2014 05:14:00
fb

За България е особено важно да извърши сериозни реформи в енергетиката и да намали своята зависимост от доставки. Това заяви днес европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор, която е на еднодневно посещение в България. Тя припомни, че в Европа в момента обсъжда да постави новите си цели за борба по опазване на околната среда. От Брюксел възнамеряват да поставят нова цел на ВЕИ производството в ЕК – 27% от общото потребление да идва от зелена енергия. Другата цел се очаква да бъде намаление с 40% на изпусканите въглеродни емисии в атмосферата спрямо 1990 г. Очаква се до октовмри Европейската комисия да постигне договореност за целите до 2030 г. така че на срещата за климата през следващата година в Париж вече да имаме по-добра възможност да привлечем САЩ, Русия, Бразилия и Китай в глобалния договор за опазване на климата, каза Хедегор.

Тя припомни, че страните, които в момента развиват ВЕИ индустрията си са все по-малко зависими от външните доставки на енергия. Според Хедегор само по-този начин може да се създават повече работни места и Европа и да се подобри конкурентоспособността на стария континент.

Хедегор отново припомни, че е България има много какво да направи за подобряване на енергийната си ефективност, а не да е на първа в Европа по харчене на енергия. В момента България е най-зависима от доставките на енергоресурси от Русия. Страната ни е и с най-голям търговски енергиен дефицит от всички в Европа, а в същото време сте на първо място по енергийна интензивност, припомни еврокомисарят. България има и свръхпроизводство на енергия, а и имате лошия опит за субсидиране на ВЕИ производството с високи тарифи. Заради всички тези фактори е необходима сериозна реформа, обясни Хедегор.

Българският бизнес не спира да търси резерви за подобряване на енергийната ефективност, за да може да бъде конкурентоспособен на световния пазар. За съжаление това не се прави изцяло от държавата в момента, заяви Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Той заяви, че е добре целите на Европа за опазване на климата да бъдат адаптирани към българската икономика, а не директно да бъдат транспонирани. Той припомни, че е индустриалната активност в ЕК е застрашена заради изнасянето на замърсяващите производства извън стария континент. Това не подобрява работата ни в борбата с климата, а само намалява работните места в Европа, обясниха специалисти.

Стаменов се съгласи, че от изключителна важност за страната ни е да имаме изградени интерконеторни връзки, както и повече електропроводи за по-добра свързаност с регионалните енергийни пазари. „Не съм сигурен обаче как ще се осъществи у нас процеса на либерализация на енергийните пазари от 2015 г.“, каза още Стаменов. Причината е, че у нас продължава да съществува кръстосаното субсидиране, което поддържа ниски цените за бита за сметка на тези за бизнеса.

В момента българското правителство прави така, че най-бедната държава в ЕС заплаща най-скъпо за енергийни ресурси, заяви и Меглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя припомни, че в момента правителството не е започнало никакви мерки за подкрепа на енергийно бедните хора в страната. В същото време политиката към ВЕИ централите е силно рестриктивна и води компаниите към фалит. Същото ще се случи и с въглищните ТЕЦ-ове у нас, но след няколко години, прогнозира Русинова. Причината е, че единствено двете американски централи – ТЕЦ „ AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ покриват изцяло европейските стандарти за екологично чисто производство. Въпреки това двете дружества и занапред може да имат проблеми заради регулаторната политика, която води ДКЕВР, обясни още Русинова.

Според нея решението за определяне на ниски цени от регулатора предопределя краха на въглищната енергия в България. В момента има разминаване на българския интерес и позицията на правителството, която то прилага. Именно заради това настояваме за прилагане на политиките на ЕК в пълен обем в България, но под мониторинга на Брюксел, заяви Русинова. За да се случи това е нужно да се обединим около инициативата „Да спасим енергетиката“, която вече бе представена и на европейския енергиен комисар Гюнтер Йотингер, припомни председателят на БФА.
Според Русинова страната ни може много по-добре да развие своя ВЕИ потенциал, защото се намираме в Южната част на Европа.

Кони Хедегор
енергетика
реформи
България
зелена енергия
квоти за парникови газове
свръхпроизводство
интерконектори
енергийна зависимост от Русия
По статията работи:

Георги Велев