НАЧАЛО » българия

ИТ компания и земеделско дружество спечелиха наградите за иновативност на БТПП

fb
3E news
fb
01-04-2014 04:04:00
fb

Компания, произвеждаща микрочипове за автомобилната индустрия и дружество, разработващо екстракти от слузта на градински охлюви спечелиха първите награди на Съвета по иновации и енергийна ефективност при Българската търговско-промишлена палата. Наградите бяха раздадени от заместник-икономическия министър Анна Янева и председателят на БТПП Цветан Симеонов. На компанията „Мелексис България“ бе присъден приза за най-успешна иновативна фирма, а „Биокомпоненти“ АД получи наградата за иновативен проект. Екстрактът от охлюви е известен с факта, че регенерира тъканта и възстановява счупена черупка на охлюва. Фирмата за разработване на научни открития при охлювите работи заедно с германски, белгийски и италиански компании. Специалистите разработват нови, висококачествени и полезни за здравето природни компоненти от охлювения секрет. Проектът фирмата си е развила по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и е на стойност 177 хиляди лева.

Българските фирми имат добър иновационен потенциал, могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги, заяви Анна Янева по време на церемонията снощи. Янева обясни, че предприятието „Мелексис“ е въвело в експлоатация 8 нови проекта с приложение в автомобилния сектор. Зам.-министър Анна Янева поздрави от името на министър Драгомир Стойнев изпълнителния секретар на съвета инж. Любен Машкин за приноса му в развитието на промишлената енергетиката и енергийната ефективност и му връчи специалната награда.

Пилотното издание на конкурсите породи голям интерес сред българските фирми, което е ясен знак за важността на иновациите за икономиката, каза още зам.-министърът. Тази тема е във фокуса и на разработваната „Иновационна стратегия за интелигентна специализация”. В бюджета за 2014 г. са предвидени 20 млн. лв. за развитие на иновациите, докато през 2013 г. за тази цел не бяха отделени никакви средства, припомни зам.-министър Янева. Тя съобщи, че още на 15 януари правителството отдели 10 млн. лв. за дейността на Националния иновационен фонд през 2014 г. Близо 6 млн. лв. от тях са предвидени за финансирането на нови проекти на българските фирми, 2 млн. лв. са за вече сключените договори по Шестата конкурсна сесия на фонда, а 1 млн.лв. - за участието на български фирми в международните програми ЕВРИКА и ЕВРОСТАРС. През февруари подписахме първия договор по програмата ЕВРОСТАРС с българската фирма „Ай Ен Джи Технолоджи”, класирана в международна конкуренция с над 500 проекта, подчерта зам.-министър Янева.

Тя увери, че съвместно с бизнеса МИЕ работи по реализацията на още идеи като възстановяването на т. нар. „ваучерна схема”, която е финансова схема за трансфер на знания към предприятията. Чрез нея държавата финансира помощта, която изследователски организации от ЕС оказват на малките и средните компании у нас. Насочили сме вниманието си и към насърчаването на студентски фирми, към финансиране пребиваването на представители на българския бизнес във високотехнологичен инкубатор в САЩ, към стимулиране участието на наши дружества в европейски технологични платформи и др., обобщи зам.-министърът. По нейните думи тези проекти са от ключово значение, за да се промени структурата на икономиката от преобладаващо ниско- и среднотехнологични дейности към високотехнологични сектори и интензивни на знание услуги.

иновации
фирми
Анна Янева
По статията работи:

Георги Велев