НАЧАЛО » българия

Комисията по околна среда отхвърли мерки в защита на парк "Странджа" и Черноморието

fb
3E news
fb
13-02-2014 02:00:00
fb

Рискът да се строи в природен парк "Странджа" и в община Царево и сега е налице въпреки че общият устройствен план беше замразен, коментира депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова по време на заседание на комисията по околна среда в парламента в сряда. ГЕРБ инициира промени срещу опасността от застрояване на "Странджа" и на Черноморието. В сряда обаче проектът им беше охвърлен от комисията. Предстои гласуване в комисията по регионално развитие и в пленарна зала. 

Въпреки "замразяването" на спорния план на Царево от страна на ресорните министри на околната среда и на регионалното развитие и предстояща процедура за изработването на нов, според Лиляна Павлова заповедите могат да се жалят и от съда отново зависи дали те ще паднат и в Царево ще може да се строи. Затова предупреждават и екологичните организации.

След приетите мерки от двамата министри, депутатите редактираха предложенията си и поискаха до края на годината задължително да има нов ОУП на Царево и министрите да се отчитат всеки месец в парламента какво е свършено по въпроса. Друга важни мерки, залегнали в решението, са законодателни промени, които да гарантират, че подобни ОУП-ве без екологични оценки не могат да действат без екологична оценка, както и право на гражданите да обжалват такива планове. Това са предложения на Коалициято "За да остане природа в България", които поставиха срок на властта до вторник да изпълни исканията им. Досега само едно от тях е изпълнено - министърът на околната среда спря изрично плана, макар и не с мотивите, които очакваха- а именно заради липса на екологична оценка. 

Според зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов, който също участва на заседанието на комисията новият план на Царево не може да бъде изработен до края на 2014 г., както настояват от ГЕРБ, а ще мине поне година и половина.

Междувременно стана ясно, че до март Европейската комисия очаква да получи от българското правителство отговор на писмото си от 7 февруари, с което Брюксел иска информация относно случващото се с Общия устройствен план на Царево. 


На 15 януари Общият устройствен план на община Царево без екологична оценка изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд. Това предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие. Само до преди седмица всички други отговорни органи в кабинета споделяха тезата, че е по-добре да има такъв план, отколкото да няма изобщо. Последва хипотезата, че няма нужда от спиране действието на целия Общ усторйствен план, защото и частични изменения в него са достатъчни природния парк Странджа да бъде защитен.

Резкият завой в действията на управляващите се случи точно в последния ден от миналата работна седмица, когато е пристигнало и "спешното" писмо от Комисията. Тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед да започне проектиране на изменение на плана за цялата територия на общината, с което спря и изпълнението му. Преди ден пък екоминистър Искра Михайлова също подписа заповед за принудителна административна мярка "спиране на действието" на ОУП на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка.


Комисия по околна среда
мерки
ГЕРБ
отхвърлени
Природен парк "Странджа"
ОУП на Царево
екологична оценка
писмо от Брюксел за Странджа
По статията работи: