НАЧАЛО » българия

Комисията по околна среда даде глътка въздух на фирмите за скрап

Мнозинството даде тласък на промените за удължаване срока за изграждане на общинските площадки, ГЕРБ постави условия

fb
3E news
fb
16-07-2014 06:50:00
fb

Комисията по околна среда и води в парламента даде само глътка въздух на фирмите за скрап като прие промените в Закона за управление на отпадъците да се удължи срока за изграждане на общинските площадки до началото на 2016 година. 10 депутати гласуваха „за”, 8 депутати от ГЕРБ се въздържаха отново. Така промените се отправят към пленарна зала, където депутатите тепърва ще обсъждат детайлите по проекта, предложен от БСП. Физически лица ще могат да продават метални отпадъци и на пунктове, не само на общински площадки. Забраната за безкасово плащане обаче остава, а браншът предложи компромис да се въведе изискване за максимален размер на безкасовите плащания от 50 лева.

Промените под условие

ГЕРБ обаче даде няколко условия, за да подкрепи измененията и в зала. Законът не  задължава общините да изградят собствени площадки, те трябва да осигурят площадки, но без значение дали ще са собствени, под наем, дали ще има сключени договори с организации по оползотворяване или ще се извършват специални кампании, уточни Ивелина Василева, бивш заместник-министър на околната среда и водите от ГЕРБ. Тя упрекна министерството, че не си е свършило работата за една година време да даде указания на общините как да изпълнят изискванията на закона. Но подчерта, че са необходими само 2-3 месеца, за да отговорят на изискванията, а не година и половина. Първото условие за подкрепа на закона е да се приеме удължаване на срока само със 6 месеца, каза Василева. Не може обаче нов закон както предвиждаме да се приеме за шест месеца, опонира Георги Свиленски от БСП. Освен това от ГЕРБ поискаха да се даде още една година отсрочка на общините да въведат новия подход на база количество за такса смет. Това ще доведе до надхвърляне прага на социална поносимост, предупреди Василева. Само ден по-рано правителството одобри няколко варианта за определянето на таксата- брой съдове, количество и брой на ползватели на имота.

Освен това ще е необходимо отлагане на срока за приемане на Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г, който също не е изготвен от МОСВ, каза Василева.

Напомняне на общините сме направили още на 5 септември миналата година, коментира в отговор заметсник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. А Националният план зависи и от програма „Околна среда и други фактори, но е на 90% готов, така че управлението след нас ще получи един почти готов план. За съжаление нямахме време да представим и цялостни изменения на закона, оправда се Георгиев. 

Общините подкрепят удължавнаето на срока, каза на комисия Десислава Стойкова от Националното сдружение на общините. Общините не бяха ресурсно обезпечени да изпълнят това свое задължение. В момента обаче те могат да събират отпадъците и да сключват договори с организации по оползотворяване.

Необходимо е да се промени и срока до 2016 година за налагане на санкции за общините, заради това че не са готови с площадките. Законът предвижда увеличаване на такса депониране с 15%, подчерта Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда от ДПС. Тези всички дебати обаче ще се водят между първо и второ четене на промените.

Забраната хората да продават

метални отпадъци няма да спре кражбите

Все още не е ясно дали тази глътка въздух за бизнеса със скрап ще продължи една година.
Нелоялна конкуренция е проблем и за нас, затова са необходими по-тежки наказания в Наказателен кодекс, коментира Явор Божанков, заместник-председател на Асоциация на рециклиращата индустрия И сега имаме ограничения за изкупуване на скрап от железопътната, телекомукационна инфраструктура. Ние записваме данните от личната карта, изискваме договор за собственост, всичко това се записва с камери, което е достатъчна гаранция, но е необходим по-стриктен контрол от органите, коментираха от бранша. 

Нужно е време да прокараме и поправки въобще това изискване за забрана физически лица да продават отпадъци, предложението вече е несъстоятелно след решението на Конституционният съд, че  гражданите не могат да предават безвъзмездно на общинските площадки. Това трябва да става само срещу заплащане, каза Ивo Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Какво ще се случи? Общините ще сключват договори с фирмите по опозлотворяване на конкретните отпадъци. Ако всички сключат договори с общините, кражбите също няма да спрат, коментираха от бранша. Няма да има пречка за продаване на крадени метали и на общините, подчертаха още от бизнеса.

С въведените по-тежки санкции през 2013 кражбите са намалели с 22% спрямо 2012 година, посочи Владимир Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация по рециклиране. За първите месеци на 2014 година те са намалели с 38% спрямо същия период на миналата година, каза още той. Димитрво постави въпроса дали със задължението общините да събират всякакви отпадъци на домакинставата, държавата не национализира един бизнес. С кой и как ще се сключват договори с общините може да бъде изпозлвано като механизъм за натиск над бизнеса, заподозряха от бранша.

кражби
скрап
метални отпадъци
Комисия по околна среда и води
бизнес
физически лица
Иво Георгиев
По статията работи: