НАЧАЛО » българия

Когато се говори, че КЕВР взима популистки решения, това е една лъжа, определи Иван Иванов

Бизнесът защитава интересите си по брутален начин, смята председателят на енергийния регулатор

fb
3E news
fb
02-08-2015 01:57:00
fb

Защита на корпоративните интереси по брутален начин. Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  (КЕВР) Иван Иванов определи пред БНР подготвяните от бизнеса и индурстрията нови протести през септември, заради повишаването на добавката „задължение към обществото”.

Той уточни, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите и бизнеса.

"Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна", заяви Иван Иванов.

Той постави още въпрос "Защо г-н Велев не каза, че при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%. Защото тогава не излязоха да протестират в защита на българските граждани. Те защитават само своя корпоративен интерес", констатира председателят на КЕВР.

В момента с решението на КЕВР цената на тока за българските граждани, които са на регулиран пазар и за бизнеса, който е на свободен пазар, се изравнява. Добавката „задължение към обществото“ става с един и същи размер за гражданите и за бизнеса. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавка трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара, обясни Иван Иванов.

Припомняме, че такса „задължение към обществото“ според решението на КЕВР се изравнява и за бизнеса, и регулиран пазар и става по 38 лв. След нотифицирането от ЕК на Наредбата за намаляване на тежестта от ВЕИ, бизнесът ще има възможност за намаляване на добавката. В частност за тежката индустрия с потребление до 30 Гвтч. такса „задължение към оществото“ ще бъде 18, 77 лв./МВтч; бизнесът с потребление между 10 и 30 Гвтч ще трябва да плаща по 26,65 лв./МВтч, а за потребители над 10 Гвтч, в които влези и бита такса „задължение към обществото“ става 37,90 лв./МВтч. В цената за бита, определяна от регулатора тя е включена в настоящите цени.

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество, повтори за пореден път Иван Иванов. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративния интерес по един брутален и безпардонен начин. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара, каза той. „В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия”. Той определи като лъжа твърдението, че регулаторът взима популистки решения.

„Когато се говори, че КЕВР взима популистки решения това е една лъжа”, заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%.
Иванов припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката „задължение към обществото”.

„Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия”, обясни той. „Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период”, заяви Иван Иванов.
Регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове, беше категоричен Иван Иванов. Освен това той припомне, че заради въвеждането на енергийната борса, през есента отново ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. Той уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия. „Във ВЕИ сектора има нарушени”, поясни той. По думите му НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора.

България не следва сляпо волята на Брюксел, а има прекалено много хора, които успяха да се вкоренят в електроенергийния бизнес с преференциите. Идеите на Брюксел са много добри в своята цялост и те бяха успешно приложени в много страни от Европейския съюз, но у нас бяха дадени изключително високи преференциални цени. По криминален начин беше увеличен на 25 години срокът за задължително изкупуване на тази енергия. Това стана в парламента в нарушение на всички процедури. Това се оказа едно Ел Дорадо не само за български, а и за чуждестранни инвеститори. В България беше изродена тази добра европейска идея.

Иванов обясни, че от рестрикциите спрямо ВЕИ сектора ще бъдат спестени 55 млн. от разходите на НЕК:

На КЕВР се възлага намаляването на количеството на изкупуваната електроенергия с електроенергията, която е за собствено потребление, на което на НЕК се спестява 25 млн. лева. Енергията, която е извън лимита на преференциалната цена и се изкупува по 125 лева, сега ще се изкупува само по 5-6 лева и ще се спестят други 20 млн. на НЕК. Там, където има изградени ВЕИ-та, финансирани от европейски или централни програми и това е укрито, ще бъде намалена цента на всички тези централи. Това спестява още 10 млн. лева на НЕК, уточни още Иван Иванов.

 

КЕВР
такса "задължение към обществото"
ВЕИ
НЕК
Иван Иванов
Васил Велев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева